21 april 2024

Systrars öde

Jag har sagt det tidigare, och menat det, men det här är verkligen en serie som slutar bra. Legend-serien av Marie Lu som jag skrev om härom veckan beskrev jag som en fulländad helhet och det måste jag nog säga att Jessica Spotswoods trilogi om systrarna Cahill också är. Jag vet inte om jag upplevt det tidigare att en serie inleds så bra och sedan ändå lyckas bli starkare och starkare för varje bok.

Den tredje boken av femistisk häxaction är alltså formidabel. Där finns kärlek (fokus ligger genomgående på kärlek mellan kvinnor, på olika plan), systerskap, smärta som sträcker sina klor ut genom boksidorna. Vi vet ju om profetian, att en av systrarna ska förgöra den andra, men när det till slut händer är det omöjligt att hantera.

Jessica Spotswoods sätt att hantera sina karaktärer och det de tvingas genomgå är  imponerande. Inte en enda gång väjs det för det svåra, inte en enda gång är det den enkla vägen som tas. Hela tiden känns det sant.

Låter jag lyrisk på gränsen till det patetiska? Det är ok, jag känner mig helt försvarslös inför det här. Jag hittar helt enkelt inget som sticker i ögonen eller måste kritiseras (eller jo förresten – omslagen till böckerna, de signalerar något väldigt annat än vad en får, dem gillar jag inte oerhört mycket). Jessica Spotswood tackar i sitt efterord alla ”bibliotekarier, bokhandlare, säljare och bloggare” som rekommenderar hennes böcker och sätter dem i läsarnas händer. Jag känner mig väldigt tacksam över att kunna göra det, sätta de här böcker i läsarnas händer, som bloggare och som bibliotekarie. Jag hoppas på mer från Jessica Spotswood snart och där har vi väl det riktigt negativa för mina förväntningar är numera skyhöga. Omöjliga att infria skulle jag säga. Men jag får väl jobba på att sänka dem helt enkelt.

[su_note note_color=”#fcfcf0″]
SYSTRARS ÖDE
Författare: Jessica Spotswood
Förlag: Raben & Sjögren
Översättare: Jan Risheden, originaltitel: Sister’s fate
Del tre i serien om systrarna Cahill. Del 1: Farlig förmåga, Del 2: Stjärnmärkt.
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris [/su_note]

4 tankar på “Systrars öde

  1. Åh, vad roligt att höra. Förstod ju att du gillade den här visserligen. Jag har den liggande på engelska och tänkte kanske ta mig an den som nästa bok. Har verkligen gillat en här trilogin oväntat mycket!!

  2. Den stora fördelen med att läsa bokbloggar: man kan få upp ögonen för något som man annars reflexmässigt ratar. Jag tycker att omslaget är så avskräckande så jag tänker instinktivt att den boken skulle jag inte ta i med tång. Nu blev jag nyfiken, ju! 🙂

    1. Jag tycker illa om omslagen och jag har också lite svårt för titlarna men kan en bara hitta förbi det så är det riktigt fina böcker, ge dem en chans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.