Vårenkäten

Carolina och Fantastiska berättelser har utmanat mig att svara på en enkät, om våren. Såklart jag gör, om inte annat så för att fördriva den av mig högt avskydda vintern för en stund…

145px-Galanthus_nivalis_close-up_aka

Vilket vårtecken längtar du mest efter?
Vilket som går bra. Värme, ljus, snödroppar, tussilago, fåglar, liv!

Ett annat säkert vårtecken är när bokrean startar i slutet av februari. Har du någon särskild bok som du hoppas ska finnas till fyndpris på årets rea?
Jag köper inte så mycket längre och när jag gör det är det i princip barnböcker eller svinbilliga engelska pocketar. Böckerna om herr Grums får gärna finnas med i år, på allmän familjebegäran.

Våren bjuder också på många nya böcker. Är det någon/några som du längtar extra mycket efter?
Jeanette Wintersons Skymningsporten och Margaret Atwoods Maddadam är i princip de enda jag toklängtar efter.

Finns det någon författare du önskar (men inte vet om det är aktuellt) ska komma med en ny bok/uppföljare i vår eller senare under året?
Behöver jag säga det? Hilary Mantel förstås, jag vet ju hur det går för Cromwell men jag vill så gärna läsa Mantels version av det. Tyvärr vet jag att det inte blir något i år.

Många tycker det är roligt att uppdatera garderoben när våren kommer med t ex en ny jacka eller nya skor. Är du på jakt efter något särskilt vårplagg?
Jag behöver det mesta men avskyr rätt intensivt att shoppa kläder (därav det uppdämda behovet), i alla fall när jag måste, när jag inte har några pengar går det hur bra som helst. Skulle nog behöva vårskor också men det är ännu tråkigare att köpa så vi får väl se…

Finns det någon särskild debutant du ser fram extra mycket emot att läsa i vår, eller alternativt någon författare som för första gången översätts till svenska?
Brandon Sanderson kommer på svenska för första gången i vår, trots min inbitna fantasyskepticism ser jag mycket fram emot att läsa hans Mistborneserie.

Det kommer också många nya pocketböcker i vår. Är det några särskilda titlar du har väntat på ska komma i pocket? 
Jag är oerhört glad att suveräna Stenarna skola ropa av Ruth Rendell äntligen kommit i nytryck.

Sist men inte minst, det är ju inte vår än och även vintern har sina positiva sidor. Berätta vad du tycker är bäst med vintern!
Har den? Positiva sidor? Om jag ska vara välvillig så hatar jag inte känslan av att sitta inbäddad i en filt och rättmätigen häva i mig godis och böcker för att jag varit ute i pulkabacken en solig, lagom kall vinterdag.

Bild: ”Galanthus nivalis close-up aka” av André Karwath aka Aka. (CC BY-SA 2.5) via Wikimedia Commons.

2 svar på ”Vårenkäten”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.