Det här med fantasy

Temat för veckan på Kulturkollo är Fantasy

Sanningen är ju den att jag inte är helt vän med fantasygenren. Visst har jag läst en hel del vampyrfiktion och annan urban fantasy, men så fort det dyker upp en drake så slår jag bakut.

Historiae_animalium_1551_De_MonoceroteSagan om ringen (som den hette då) gav jag upp halvvägs in i första boken – det var ju mest bara en massa verser som ropades ut av någon, och det andra var så oerhört distanserat och kallt att jag aldrig fastnade för något eller någon. Jag försökte mig på lightvarianten i form av Harry Potter och förvisso var första boken ok och filmerna kan jag se med mina barn nästan utan att somna men jag hakade aldrig på flodvågen. Andra boken har jag läslyssnat på i två år nu, den lär nog aldrig bli utläst…

Och sen har vi A game of thrones då. Jag tog mig an den med glatt mod och tänkte att, det här är säkert den boken som kommer att öppna mina fantasyögon. Och jag läste faktiskt lite över hälften innan jag tröttnade. Jag tyckte nog att det var lite intressant men berättarstilen att låta mig följa någon i femtio sidor och sen byta perspektiv för ett nytt kapitel och sen inte återse den där första personen på aslänge funkade inte för mig. Han tappade mig varje gång den gode Martin. Tv-serien försökte jag också se men avslutade ganska snabbt eftersom jag hade det rätt långtråkigt där bland alla omotiverat nakna kvinnobröst.

I vår tänker jag ändå göra ett nytt försök. Jag och Linda ska på torsdag Kulturkollo-diskutera en bok jag nyligen läst och så planerar jag att ge Brandon Sanderson en chans nu när hans Mistborne-serie kommer på svenska. Och så ska jag förstås läsa fjärde boken i Anders Björkelids fantastiska Sagan om blodet (en serie jag faktiskt älskar). Men jag kan såklart tänka mig att testa mer, har ni några bensäkra böcker som kan omvända en skeptiker? För er som är lika fantasyförvirrade som jag kan jag rekommendera Carolinas lista, jag har skrivit in några titlar i den möjligen framtida läslistan redan så får vi se hur det går.

Bild: Historiae animalium 1551 De Monocerote” by Conrad Gesner – National Library of Medicine. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

11 svar på ”Det här med fantasy”

   • Maria Turtschaninoff har jag velat läsa länge, har hört så väldigt mycket bra om hennes böcker. Ska absolut testa. Och Ö-världen ja, en klassiker som står i bokhyllan men utan att vara läst… Ska försöka göra något åt det också.

    Svara
 1. Ja. Du kommer att älska The farseer trilogy av Robin Hobb. Bra böcker med precis ”tillräckligt mycket fantasy” för att omvända en skeptiker. Men Övärlden böckerna är också bra…

  Svara
  • Efter att ha blivit våldsamt tipsad om Hobb och The faesser trilogy på twitter igår så är jag också helt övertygad om det, har lånat hem första boken.

   Svara
 2. Vill du ha något lättsmält och otroligt karaktärsdrivet så rekommenderar jag Melina Marchettas ungdomsfantasyserie. Första boken på engelska heter Finnikin of the Rock men nu är det så turligt att Gilla böcker ger ut den på svenska nu i vår (maj tror jag). Ett folk utan land heter den på svenska.

  Svara
  • Ja men den är jag väldigt sugen på nu när den kommer på svenska! Jag gillar ju allt tidigare jag läst av Marchetta och har hört bra om Finnikin… så det är min plan att läsa den.

   Svara
 3. Maria Turtschaninoff, absolut! Älskade både Underfors och Maresi, ska läsa de andra också har jag tänkt.
  Men apropå feminism och tjejer i ungdomslitteratur/film så måste jag ju tipsa om en fantastisk fantasybok i den genren (om du inte läst den än). Skämmerskans dotter! Fortsättes av Skämmerskans barn, Skämmartecknet och Skämmarkriget (kanske i omvänd ordning). Helt enkelt så otroligt bra böcker.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.