16 april 2024

Half a king

half-a-kingJag är (som konstaterats) ingen fantasyläsare. Jag har svårt för drakar och svärdfajter och sånt. Jag har ju läst min beskärda del av vampyrfiktion, lite älvor (men där är det bara War for the oaks och Tithe som är riktigt riktigt bra) och motvilligt lite trolldom, en hel del Urban fantasy alltså men där går (av oklar anledning) min gräns. Och så insåg jag under läsningen av Half a King att jag ju faktiskt läst De utvalda och nästan hela Sagan om blodet. Och att jag älskar de serierna mer än mycket annat jag läst de senaste åren. Alltså kan fantasy tilltala mig, vad är det då som gör skillnaden?

För att ta utgångspunkt i Half a King som jag, tillsammans med Linda, läst som en utmaning på Kulturkollo inför vår fantasyvecka, så har jag hittat några saker. Half a King är en bra bok med intressanta karaktärer, vindlande intrig och mörkt, blodigt mörker. Men det är också en bok fylld av miljöbeskrivningar och kartor (nåja men det finns en i början i alla fall), och jag avskyr bådadera. Kartorna tittar jag aldrig på i några böcker, och miljöbeskrivningar läser jag ytterst flyktigt. Jag vill vara fri att hitta på sånt själv, det är lite av en besatthet hos mig. Jag avskyr de där kartorna. Och kartorna är väldigt viktiga i fantasyböcker har jag förstått. Jag skulle vilja rita dem själv om något, inte få dem uppritade för mig. Det jag tycker så mycket om i exempelvis Anders Björkelids böcker är att jag får hitta på så mycket om omgivningarna själv. Jag får veta massor om karaktärerna och historia om landet vi befinner oss i men hur det ser ut får jag själv bestämma. I Half a king är varje trädbuske och dess placering beskriven, men karaktärerna får mer sällan verkligt djup eller förklaring. Det stör mig.

Half a King är trots dessa invändningar en bra bok, den segar till sig ibland, när de ror i ändlösa timmar eller går och går och går över bergen, men i övrigt fungerar den här mörka sagan också på mig. Skriva på näsan-kartorna till trots.

Vill du veta ännu mer om vad jag tycker så rekommenderar jag min och Lindas diskussion på Kulturkollo, du hittar den här.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
Författare: Joe Abercrombie
Förlag: Harper Voyager (2014)
Del 1 i en serie
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris
Andra som skrivit om boken: Bokstävlarna[/su_note]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.