Drömmen om London, och promenader i Virginias stad

Det här är ingen vanlig recension, jag har nämligen inte läst ut boken. Men det är ändå en kärleksförklaring, och en dröm om något som ska komma.

promenader-i-virginia-woolfs-londonSom jag nämnt tidigare så drömmer jag om och planerar för en resa på egen hand till London. Där ska jag bevisa för mig själv att jag klarar mig utan någon som beställer min mat och tar hand om allt är tanken. Jag blir lätt lite osjälvständig på resa och nu ska jag inte vara det. Men det går inte bara att resa till London för att beställa mat. Jag måste fylla upplevelsen med något också. Jag tänker naturligtvis teater, och ändlösa rader av bokhandelsbesök. Jag tänker museer. Och så tänker jag promenader.

Jag äger sen tidigare en bok med historiska promenadstråk och den tänker jag naturligtvis konsultera vid planeringen, och så hoppas jag på att någon tar på sig att skriva en om platserna i Wolf Hall-böckerna, annars får jag väl researcha på egen hand… En bok som jag läser just nu och som kommer ligga till grund för en stor del av denna upplevelse är Lisbeth Larssons helt fantastiska Promenader i Virginia Woolfs London. Anledningen till att jag läser så långsamt är dels att den är så kunnig och faktaspäckad, dels att jag gärna vill läsa romanerna innan jag läser om dem.

För inte så länge sen proklamerade jag min avsky för fantasykartor, men i verkligheten går det tydligen bra för jag älskar verkligen alla kartor som fyller den här boken. Självklart blir mitt liv lite bättre när jag sitter framför en karta över Mrs Dalloways London, med prickar utplacerade på alla viktiga mötesplatser!

Boken bjuder således rent praktiska promenadförslag (som jag kommer följa), men den erbjuder också en djupgående och intressant analys av Virginia Woolfs hela författarskap. Och sånt älskar jag! Jag må undvika rena biografier eftersom jag inte vill veta saker om författares privatliv men när studier tar utgångspunkt i verken och analyserar en utveckling, då fastnar jag.

Detta är således ingen riktigt recension, men det är ingen vanlig bok heller. För mig kommer den nog inte ta slut, jag kommer fortsätta läsa så länge jag läser Virginia Woolf och så länge jag älskar London, det vill säga alltid.
[su_note note_color=”#dafdf5″]
PROMENADER I VIRGINIA WOOLFS LONDON
Författare: Lisbeth Larsson
Förlag: Atlantis (2014)
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris
Andra som skrivit om boken: Hanneles bokparadis[/su_note]

5 svar på ”Drömmen om London, och promenader i Virginias stad”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.