Vinn Ett eget rum!

Ni kanske har märkt att jag har lite av ett tema här just nu, och att det temat är Virginia Woolf. Jag kan just nu inte få nog av henne och därför tänker jag fortsätta på inslagen väg veckan ut.

Idag vill jag säga något om den av Virginia Woolfs böcker som hittills betytt mest för mig, den inspirerande, feministiskt glödande och rakt igenom fantastiska Ett eget rum.

När jag recenserade den förra året skrev jag bland annat såhär:

När jag nu några dagar efter att jag läste ut Ett eget rum tänker på den så händer det att jag nästan, nästan gråter. För att den är så briljant. För att Virgina Woolf är så briljant. För att det faktum att hon är lika aktuell och brännande idag är så långt från briljant. Virginia Woolf behövs idag, och det är ju väldigt sorgligt, en kunde ju ha hoppats att vi skulle ha kommit längre.

Hela recensionen hittar du här.

9789174996210_200_ett-eget-rumI dagarna kommer Ett eget rum i nyutgåva hos Modernista vilket föranlett att jag just nu läser boken igen. Och den är minst lika bra andra gången.

Eftersom Ett eget rum är en sån där bok som jag tycker att alla ska få chansen att läsa så lottar jag nu ut ett exemplar av den vackra nyutgåvan! Allt du behöver göra är att skriva en kommentar till inlägget och berätta om en bok du vill ge alla chansen att läsa (berätta gärna varför du väljer just den), vill du hellre skriva ett blogginlägg så går det förstås jättebra men glöm inte att länka här så jag hittar dig! Vid midnatt på lördag stänger tävlingen och vinnaren presenteras här på söndag.

14 svar på ”Vinn Ett eget rum!”

 1. Jag har faktiskt inte läst Ett eget rum, däremot blev jag väldigt förtjust i Orlando när jag läste den för flera år sen. En bok som jag tycker att alla ska få läsa är I en människa av John Irving som jag tyckte så där omåttligt mycket om när jag läste den. Visst, Irving skriver mest om snoppar och boken har en del likheter med Garp och hans värld (eller annan valfri Irving-bok), men den är fin och rolig och lite skruvad, så där som Irvings böcker brukar vara. Den är a good read, helt enkelt!

  Svara
  • Och jag har inte läst Orlando, än.

   John Irving är en författare som jag länge tänkt läsa utan att det blivit av. Och nu vet jag att när det är dags för en bra bok om snoppar så är det I en människa som gäller 😉 Tack för tipset, jag antecknar dig i utlottningen’

   Svara
 2. Jag har inte läst ett Eget rum men blir förståss väldigt lässugen av detta inlägg, det låter verkligen som en betydelsefull läsupplevelse!
  Mitt tips får bli boken: En levande själ av PC Jersild. En bok som handlar om en hjärna och teman såsom vad är ett liv? vad är en människa? Etik, medmänsklighet, identitet. Boken gavs ut på åttiotalet och nu har det gått mer än trettio år, ändå tycker jag att det fortfarande idag finns så mycket tabun kring allt som har med hjärnan att göra. Även om det forskas, sprids kunskap etc så är hjärnan är fortfarande ett mysterium. Jag blev djupt berörd av boken.

  Svara
  • Det låter verkligen som en intressant bok, en sån som kan vända saker upp och ner…. Tack för tipset, jag antecknar dig i utlottningen!

   Svara
 3. Jag har inte läst Virgina Woolf fastän hon har funnits i mina otaliga läslistor, fy skam för mig. Med temat ”Virgina Woolf” drar jag raka paraleller till Elsie Johanssons bokserie ”Berättelsen om Nancy : glasfåglarna, mosippan, nancy”. Förmodligen har ingen missat denna serie men om mot förmodan någon har gjort det, så har denne en mycket bra bok att se framemot. Det må vara en bok om fattigdom, krig, utanförskap i det stora hela men det som lyfter böckerna så är just hur Nancy upptäcker sitt eget jag och förbereder sig att ta ett långt skutt med egna ben ut i den stora vida världen som en bildad kvinna. Jag älskar böcker där kvinnor gör ett genombrott och hittar en plats utanför kökets hörn! Läs snälla!

  Svara
  • Ja, Elsie Johanssons Nancy-serie är så fantastisk fin. Jag läste, och fullkomligt älskade, för kanske tio år sen. Det börjar bli dags för en omläsning snart. Tack för påminnelsen, jag antecknar dig i utlottningen!

   Svara
 4. Jag har tidigare inte läst något av Virginia Wolf och blir såklart nyfiken när du talar så gott om den.
  Ett boktips från mig då. Jag skulle nog vilja tipsa om Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe av Benjamin Alires Saénz som är en helt fantastiskt bok om att hitta sig själv, om fördomar och om att växa upp. Jättebra bok.

  Svara
  • Det är en helt ny bok för mig, har aldrig hört talas om den tidigare. Men jag ska absolut ta reda på mer nu när du gillar den så mycket. Tack för tipset, jag antecknar dig i utlottningen!

   Svara
 5. Den här boken har länge stått på min att läslista och nu när jag blev påmind om den blev jag ännu mer sugen på den. Mitt boktips blir Sanningens ögonblick av Kristin Hannah som jag för tillfället läser. Den är underbar helt enkelt, i alla fall så långt som jag har kommit:) En bok som handlar om kärlek och rivalitet mellan syskon.

  Svara
 6. Åh, jag har länge velat läsa ”Ett eget rum”! Själv har jag precis läst ut Jandy Nelsons ”Himlen börjar här” – underbar bok som förtjänar många läsare. Sorg, saknad, skam, åtrå, kärlek, litteratur och musik i en salig blandning.

  Svara
 7. Jag har inte läst Ett eget rum, men den har länge funnits på min läslista eftersom flera har rekommenderat den, och den är ju en riktig klassiker. Jag tycker att alla borde läsa Badskumt och Den onda badankan, som handlar om gifter som finns omkring oss, framförallt i våra skönhetsprodukter, eftersom dessa böcker har fungerat som väldigt bra ögonöppnare för mig.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.