16 april 2024

Vanessa & Virginia

vanessa-och-virginiaJag läser väldigt sällan biografier.  Jag brukar förfäkta ett kompakt ointresse för författares privatliv. Och ändå har jag alltså läst Susan Sellers bok om Virginia Woolf och hennes syster Vanessa Bell. Varför?

Kanske för att det är en roman snarare än en officiell biografi, kanske för att det är en historisk roman, men allra troligast för att det är en liten skärva av den enda författare jag verkligen fascineras av. Virginia Woolf är så utanför sin tid, all tid, i sitt skapande. Så skarpsynt och vass, så modig och självklar i sitt uttryck. Jag lockas egentligen inte av en rent biografisk bok om hennes liv, men jag lockas av en tolkning av henne. En blick från ett annat håll.

Virgina är inte huvudperson i boken, allt ljus ligger på systern, jaget, Vanessa. Boken berättas i du-form och den tilltalade är Virgina. Det är en berättelse om uppväxten, förlusten av föräldrar och syskon. Om vuxenblivande, giftermål, barn och konstnärsskap. Om passioner, depressioner och sånt som går sönder. Och mitt i allt detta finns systrarna, älskande varandra, ständigt avundsjuka, ständigt beredda att lyfta den som fallit.

Vanessa och Virginia är en roman men jag är glad att den känns så trogen, så äkta och så nedtonad. Det är människor som beskrivs, inga perfekta piedestalplacerade genier, även om det kanske var just det de var – genier. Jag känner att jag tycker mycket om dem båda. Jag skulle gärna ha lärt känna dem närmare. Det är en sån välsignelse att konst lever kvar så att jag har chansen.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
VANESSA & VIRGINIA
Författare: Susan Sellers
Förlag: Ordfront förlag (2010)
Översättare: Eva Johansson
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris
Andra som skrivit om boken: Tekoppens tankar[/su_note]

2 tankar på “Vanessa & Virginia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.