16 april 2024

Sårade själar

sårade själarSårade själar är en historisk roman som blivit levande väldigt länge i den där läshögen, sen i somras faktiskt. Och nu när jag väl läste den så var det för att se om den möjligen var något att tipsa om i jobbet. Och det är det ju. Sårade själar är en läsvärd bok.

Handlingen utspelar sig under Napoleonkrigen och i dess skugga. Små människor i stora händelsers centrum och periferi. Det är drömmar och umbäranden och det känns alltigenom väldigt äkta. Men det går ibland också lite för fort i svängarna, tid förflyter mellan och inom kapitel på ett sätt som inte alltid känns bra. Jag vill få stanna upp lite mer emellanåt och se hur de har det i sitt vardagsliv mellan det livsavgörande. Det blir lite hoppigt med korta kapitel och personer jag skulle vilja fördjupa mig i snarare än springa förbi. Boken täcker in tre generationer vilket naturligtvis förklarar och ursäktar en del av det fragmentariska, en annan sak som jag tog reda på i efterhand är att Sårade själar är en fristående fortsättning på romanen Utan fräls oss ifrån ondo (som jag hört talas om och hållit mig ifrån på grund av detta). Kanske ger den mer kött på benen.

Men det är som sagt en läsvärd bok, långt ifrån romantiserade historieskildringar och med en rejäl dos skitigt vardagsliv. Det gillar jag förstås, jag är ju sån…

[su_note note_color=”#dafdf5″]
SÅRADE SJÄLAR
Författare: Ana Porss
Förlag: Idus förlag (2014)
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris[/su_note]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.