13 april 2024

Språkkärlek!

Den här veckan har vi tema: Språk! på Kulturkollo. Vi har förstås en hel massa spännande på lager och först ut är som brukligt tisdagsutmaningen.

1. Vilket är världens vackraste (eller bästa, konstigaste, mest användbara…) ord?

När jag gick skrivarlinje på folkhögskola (mitt bästa år någonsin?) minns jag en uppgift där vi alla fick skriva vårt favoritord på tavlan och sen utgå från hela klassens ord när vi skrev en dikt. En tjej skrev Hummelhonung och det älskar jag, det fick bli min dikts viktigaste ord. Kanske inte så användbart i verkliga livet dock. Mitt ord var vemod och jag tror att jag står fast vid det. Jag älskar vemod som känsla och som ord, jag känner det. Det är jag. Ett annat fantastiskt ord är ohemul, jag och maken hade ett vad om att få in det i våra avhandlingar bara för att. Han lyckades men inte jag, jag tycker fortfarande att han är en lite bättre människa för den sakens skull 🙂

2. Saknar du något ord i svenska språket? Uppfinn ett!

När det kommer till sammansättningar så gör jag sådana hela tiden, för att jag behöver dem och för att jag vill leka med språket. I övrigt är jag nog rätt fantasilös och hittar inte på särskilt mycket. Däremot älskar jag numera att slänga in dialektala ord när jag pratar, skulle vilja göra det mer i det skrivna också.

6 tankar på “Språkkärlek!

    1. Visst gör det, det finaste av allt är att det finns en hel bok av Torgny Lindgren som heter så, och är bra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.