Here’s looking at you

heres-looking-at-youJag tyckte om You had me at hello när jag läste den i höstas, men den var ingen riktig fullträff. Men Here´s looking at you är det, en fullträff alltså.

Först blev jag lite orolig när jag började läsa, det verkade som att det skulle kunna bli en “Den fula ankungen” av alltihop. Aureliana som går från att vara ful, fet och finnig, och mobbad, till att vara vacker, smart och fantastisk, som inte kan begriiipa att männen dras till henne. Den berättelsen hade kunnat bli riktigt olidlig. Men istället blir det en roman om just de sakerna men utan att väja för all den där smärtan det involverar att vara utanför, att uppfinna sig själv på nytt och att fortfarande känna lojalitet med det där ensamma barnet som var en själv då. Anna är väldigt trasig och jag tycker verkligen att Mhairi McFarlane målar ett trovärdigt och inte rakt igenom sympatiskt porträtt av henne, och av James. Det går att tycka om dem och känna igen sig samtidigt. Och nämnas bör kanske att Anna/Aureliana är igenkänningsbar för mig mer på grund av sitt förflutna än för det faktum att hon är disputerad historiker. Men jag älskar förstås det inslaget också, och att det inte pratas skit om historia eller historiker nästan alls. Jag önskar lite att McFarlane skulle skriva en bok om bibliotekarier också…

En annan sak som McFarlane lyckas ypperligt med är perserkatten Luther – romanens självklara nav. Jag är helt övertygad om att författaren har nära kontakt med perserkatter för jag ser min egen dito i varenda beskrivning. Luther är bäst av dem alla, priset för bästa husdjuriga biroll i en roman, någonsin, går definitivt till just honom.

Here´s looking at you är by far den allra bästa bok jag läst under mitt chic lit-experiment. Mhairi McFarlane är en favorit numera och jag kan till och med upplysa om att jag skrattade högt flera gånger under läsningen (och inte bara åt Luther), det finns alltså roliga böcker som är roliga även för mig – Eureka! Jag kommer absolut läsa It’s not me, it’s you snart, och hoppas på att hon skriver mer mycket snart.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
HERE’S LOOKING AT YOU
Författare: Mhairi McFarlane
Förlag: Harper Collins UK (2013)
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris
Andra som skrivit om boken: Hyllan[/su_note]

8 svar på ”Here’s looking at you”

    • Skönt att du läser trots att jag är lite motsträvig 😉 Och Mhairi är outstanding, hoppas hon skriver nytt mycket snart!

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.