Floden mellan bergen

floden-mellan-bergenInnan Lyran tipsade mig och lovade att jag skulle tycka om Ngũgĩ wa Thiong’os Floden mellan bergen eftersom den ställde en hel del feministiskt intressanta frågor så hade jag aldrig trott det. Jag trodde något helt annat. En sån tur att Lyran finns och en kan ändra sig.

Floden mellan bergen är en kärlekshistoria men det är än mer en berättelse om ett samhälle, hur det faller sönder, vad som håller det samman och vad tro betyder. En viktig lärdom är att saker och ting aldrig är så enkla som vi tror. I Floden mellan bergen lyckas författaren med det till synes omöjliga att förklara kvinnlig omskärelse för mig. Han förklarar och visar på dess betydelse i religionen, men utan att säga att det är det enda rätta. Bara att när den förbjuds, som den gör i det Kenya på gränsen till kristnande som tecknas i boken, så kommer något att fattas så länge inte en ny initiationsrit införs.

Floden mellan bergen är väldigt sparsmakad med detaljer, vilket jag älskar, men den berättar precis lagom mycket för att jag ska få fantisera vidare på egen hand och det vet vi ju alla att jag gillar. Jag tycker mycket om Ngũgĩ wa Thiong’o och hans sätt att skriva, jag skulle inte alls bli ledsen om han fick det där nobelpriset.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
FLODEN MELLAN BERGEN
Författare: Ngũgĩ wa Thiong’o
Förlag: Modernista (2014)
Översättare: Philippa Wiking, originaltitel: The river between
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris
Andra som skrivit om boken: Lyrans noblesser, Och dagarna går…[/su_note]

2 svar på ”Floden mellan bergen”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.