Systrar för livet

systrar-for-livetIbland bara måste en. Läsa en bok som helt troligt inte kommer falla en i smaken alltså. Missförstå mig rätt, jag har fördomar mot den litterära kvalitén i serien Fjällrosor men jag tror inte på något sätt att jag ska bli arg eller besviken. Jag tror mig ha rätt bra koll på serien, den är väl som Sagan om Isfolket ungefär?

Anledning till att jag över huvud taget kom på tanken att läsa Systrar för livet är att det är del ett i en bokserie så omåttligt populär på biblioteket där jag jobbar att jag till slut inte kunde stå emot. Och med 47 delar av Sagan om Isfolket innanför västen så kände jag att jag var redo.

Och visst var det rätt likt. Fjälldal, oskyldiga men dådiga flickor, hårdföra bönder, allt det där. Jag kan inte säga att jag drogs in i berättelsen som jag gjorde med Isfolket men det har nog snarare med ålder att göra än kvalitet. Kanske. Det är svårt att säga efter bara en del men jag misstänker att Margit Sandemo är en lite bättre sagoberättare än Laila Brenden också. Sandemos Tengel och Silje engagerade mig där dessa människor lämnar mig helt oberörd. Dessutom är historien blodfattig och rätt ospännande. Isfolket hade en avslutad berättelse per bok och det tycker jag väldigt mycket mer om än detta öppna.

Jag sitter inte fast och jag kommer inte läsa vidare i serien. Det var som jag tänkte mig, vare sig mer eller mindre. Och jag applåderar det faktum att böckerna ges ut eftersom de är vissa läsares enda läsglädje. Och jag vet ju vilken fröjd det kan vara att få fly in i den norska fjällvärlden.

Vill du läsa mer om norska evighetsserier? Då rekommenderar jag dagens text på Kulturkollo, om Sagan om Isfolket och alla de andra.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
SYSTRAR FÖR LIVET
Författare: Laila Brenden
Förlag: Boknöje (2011)
Översättare: Eva-Maria Gelotte, originaltitel: Søstre for livet
Del 1 i den ännu avslutade serien Fjällrosor.
Köp t.ex. hos Bokus, Adlibris[/su_note]

7 svar på ”Systrar för livet”

  • Jag tror att det är väldigt lokalt det där vilka serier det börjar talas om. Vi har Fjällrosor men ingen annan av serierna, de får vi låna från andra bibliotek när de blir i ropet.

   Svara
 1. Det var jätte bra bok att lyssna på 43 böcker och jag sträck hörde på dem man känner med systrarna och folket Kommer säkert läsa den igen efter några år

  Svara
  • Härligt att höra att du tyckte så mycket om boken och serien. Jag kommer alltid ha den relationen till Sagan om Isfolket som jag läser om med jämna mellanrum.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.