Mina bästa kostymdramer!

anne-of-green-gables
Jag tänker göra det galet enkelt för mig idag och lista favoriter. Här följer mina bästa kostymdramer, sånt du måste se helt enkelt. Sånt jag älskat och älskar.

Anne på Grönkulla
Den första titel som kom upp i mitt huvud när jag började fundera på det här inlägget var faktiskt Anne på Grönkulla. Jag är fortfarande osäker på om jag någonsin läst böckerna men serien har jag sett, om och om igen. Och det här har faktiskt övertygat mig om att jag måste införskaffa ett exemplar av serien att se om och om igen igen, och snart är det dags att indoktrinera barnen också. Anne är fantastisk, Marilla och Matthew är fantastiska, alla är så galet fantastiska att jag blir varm i hjärtat bara av att tänka på dem.

Wolf Hall
Mitt senast sedda kostymdrama. Kommer på SVT i juni. Läs allt jag har att säga om serien här. Eller nöj dig med min allra varmaste rekommendation om du inte vill läsa spoilers.

Stolthet och fördom
Jag bestämde mig för att bara ta med en Jane Austen-filmatisering av någon anledning. Det skulle ha kunnat bli formidabelt fina Förnuft och känsla med Emma Thompson (av Ang Lee), det kunde faktiskt ha blivit vilken som helst av de senaste årens filmatiseringar av Övertalning och det kunde nog ha blivit den där tv-serieversionen av Emma. Men det blev det inte, för det går naturligtvis inte att bortse från BBC-serien från 1995. Den som introducerade Mr Darcy och Colin Firth för oss, den som fick klockorna att stanna och Jane Austen att bli inne igen. Jag älskar Stolthet och fördom! Det hjälper också att den är så texttrogen att det går utmärkt att läsa boken och höra karaktärerna i tv-serien uttala orden. Vill du läsa mer om min faiblesse för Austen och filmatiseringarna så finns ett inlägg med länkar och bilder här.

The Kings speech
Japp, Colin Firth igen. Och Geoffrey Rush. Och Helena Bonham Carter. Say no more.

The village
En riktigt, riktigt skitig landsortssaga från första världskrigstiden. England, jord, superier och klasskillnader. Och John Simm. Och Maxine Peake. Det är ärligt talat obegripligt för mig att SVT inte visat denna ännu (eller har de det och jag har missat?). Säsong 2 har visats i England och finns på dvd. Snart finns den även i mitt hem. Säsong 1 har jag skrivit om här.

Vad mer? Det finns mycket bra där bak i bakhuvudet när jag försöker rota fram kostymdramer därifrån. En hel del gammalt också, som Mot alla vindar, Onedinlinjen och sånt som jag älskade som barn men aldrig i livet skulle våga se om idag. Skämskudderädslan ni vet. Vilka är dina favoriter?

Det här inlägget är en del av Vildvittras kostymdramahelg.

14 svar på ”Mina bästa kostymdramer!”

 1. Ann på Grönkulla samt tv-serien Road to Avonlea som den fristående spin-offen heter, ligger mig också varmt om hjärtat! Älskar dem!
  Bland kostymdramer skulle jag vilja tipsa om Downton Abbey. Har du sett den?
  Stolthet och fördom kan jag också skriva under på. Jag älskar filmatiseringarna av Jade Austen, speciellt de lite äldre.
  Annars finns ju också miniserien Bletchley Circle, den tyckte jag mycket om när jag såg den.
  Det finns många pärlor bland BBCs utgivning. Vet inte om Gormenghast räknas som kostymdrama direkt, men de är i alla fall ”utklädda” där också och det är en väldigt bra och speciell serie.

  Svara
  • Tack för tipsen, ska absolut kolla upp dem! Downton abbey har jag sett, älskade de två första säsongerna, såg en till men slutade när jag tyckte att det inte var så bra längre.

   Svara
 2. Huuh, jag råkade skriva Ann utan e! Det var ju verkligen inte meningen. Måste be tusen gånger om förlåt; jag vet ju hur arg hon skulle ha blivit på det, och hur irriterad jag blir när jag som Jenny får heta Jennie. 😉

  Svara
 3. Vad kul att läsa vad ni andra har skrivit! Många bra tips du kommer med, inte mycket som slår Colin Firth som Mr Darcy alltså. Och The kings speech är ju fenomenal!

  Svara
 4. Och hur irriterad jag blir när jag som Jennie får heta Jenny 😉
  Vet inte om den räknas, men fick syn på Nord och Syd på tv en gång och älskade den. Men orkade inte se den så utan fick den tilk slut på dvd. Har inte sett den än, men längtar efter ett bra tillfälle!

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.