Text i text och andra förkastligheter

carryonSom Bokbabbel rapporterade förra veckan så är Rainbow Rowell på g med en ny roman och den här gången ska den handla om Simon Snow, en fiktiv karaktär i romanen Fangirl. En romanperson som fiktiva karaktären Cath skriver fanfiction om i Fangirl alltså. Metameta. På hög nivå.

Jag gillade Simon, det lilla jag läste. Jag är nämligen helt och totalt allergisk mot alla text i text-inslag i skönlitteratur, så jag hoppar helt enkelt över det. Jag läser aldrig brev, dagboksanteckningar eller ens drömsekvenser i böcker. Aldrig. Och jag har inte en enda gång tyckt att jag missat något avgörande, som jag vet om i alla fall och det man inte vet mår man inte illa av.

Jag älskar Fangirl trots de återkommande inslagen av fanfiction, men tröttnade snabbt på Possession (De besatta) mycket beroende på att den till så sjukt stor del består av brev, kortnoveller och annat text i textigt. Jag avskyr det helt enkelt.

Näst på tur för regelmässig överhoppning kan vara de där kursiva delarna som vissa författare envisas med. Jag kan ibland förstå grejen med att skilja på röster, men för det allra mesta är författarna duktiga nog att särskilja rösterna utan att ta till kursiveringen. Och jag har nog mycket fantasi för att hänga med…

Så för att sammanfatta: jag gillar inte text i text, jag gillar inte kursivering i romaner, men jag är försiktigt positiv till Simon Snow och Rainbow Rowells nästa roman. Klart slut!

2 svar på ”Text i text och andra förkastligheter”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.