Än skyddar natten

an-skyddar-nattenSvenska deckare läser jag sällan men den här veckan recenserar jag två, som jag gillar… . Vad ska då en svensk deckare innehålla för att tilltala mig? Karaktärer som engagerar. Samhällsanalys. Gärna historisk tid. Anna Lihammers deckare innehåller allt det där. Maria Gustavsson är en karaktär att sympatisera med, jag gillar också Carl Hell och en hel del av de återkommande birollerna. Till och med den rätt vidrige nazisten tycker jag lite synd om.

Det allra bästa är dock skildringen av ett infekterat Sverige i nazitysklands skugga. Ett land där rötan letar sig in i de finaste korridorerna och där hela samhällsstrukturen långsamt äts upp av det fula och hemska. Alla med vettet i behåll avskyr nazismen och Lihammer förklarar varför.

Ibland blir det lite för mycket, lite sådär overkligt som jag är rädd för när jag läser svenska deckare. Det är väldigt många som dör till exempel, sex stycken om jag inte missat någon och det tycker jag är lite i överkant för att jag ska gå med på det. Det var samma sak i första boken men jag låter det överskuggas av allt det andra som är så bra. Jag kommer absolut läsare vidare om/när det kommer en fortsättning

[su_note note_color=”#dafdf5″]
ÄN SKYDDAR NATTEN
Författare: Anna Lihammer
Förlag: Historiska media (2015)
Del 2 i serien om Carl Hell och Maria Gustavsson, del ett heter Medan mörkret faller.
Köp t.ex. hos Bokus och Adlibris.
Andra som skrivit om boken: Enligt O, Och dagarna går…[/su_note]

5 svar på ”Än skyddar natten”

  1. Jag tycker också det är trevligt när deckarna har något mer underliggande budskap eller annat lärorikt innehåll som grund för berättelsen. Bara brutala mord staplade på varandra, visst ibland kan det vara rysligt spännande men i längden blir det inte värst stimulerande och man kan tröttna på den typen av böcker. Bättre då att utnyttja det faktum att man lockat läsare till att få något sagt också 🙂

    Svara
    • Absolut! Såna där blodiga mordlösarböcker kan en ju absolut läsa men bara som tillfälligt tidsfördriv och inte så gärna många på raken. Böcker som denna, som ger något mer, läser jag däremot väldigt gärna och många av.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.