En normbrytande utmaning

Veckans tema på Kulturkollo handlar om att bryta normer och så också veckans tisdagsutmaning:

1. Berätta om någon som vågat eller vågar bryta normer och gränser och som är en förebild för dig. Det kan vara en känd person, eller någon du känner, en verklig person eller en fiktiv karaktär. Det viktigaste är att det är en person som inspirerat dig på något sätt.

Alla som bryter normer är förebilder för mig, jag tycker att det där varseblivandet om normer och kampen mot dem är något av det viktigaste som finns. Mina barn är förebilder i det att de ifrågasätter och vill göra tvärtemot, att de uppmärksammar mig på strukturer som jag själv sitter fast i och hjälper mig att lösgöra oss. Eddie Izzard är en förebild, Bruce Jenner och Virginia Woolf är förebilder. Alla som vågar kämpa för allas vår rätt att vara oss själva. Ett mycket urvattnat svar, men ändå ett svar. För mig är det viktigt att hitta inspirationen överallt och i alla.

2. Berätta om en film eller bok som skulle kunna få titeln ”bortom normen”. Förklara gärna vad det är som gör boken eller filmen så bra.

Filmer ska jag skriva om på Kulturkollo på torsdag så de lämnar jag därhän för nu. Men böcker.  Jag, en (eller egentligen vad som helst av författaren) av David Levithan är väl den fulländade boken när det kommer till att ifrågasätta och gör något nytt av hela normkritiken. Just nu är jag också djupt förälskad i Rebecca Solnits Män förklarar saker för mig, inte så mycket för att hon går emot normen som för att hon skriver fram den och pekar på sammanhang. Många gånger måste en förstå vad som finns innan det kan förändras. Annars, om jag ska välja ett annat kulturellt uttryck så måste jag säga att varje gång jag tänker normkritik och normbryteri så tänker jag på Torchwood. Där finns alla former av sexualitet representerad utan att det görs en grej av det, jag tycker väldigt mycket om det. Mer om den kärleken kan du läsa här.

6 svar på ”En normbrytande utmaning”

 1. Eddie Izzard är definitivt en förebild. Virginia Woolf finns också med, tillsammans med Kerstin Hesselgren och Gudrun Schyman, som jag långt ifrån alltid håller med, men som ständigt testar gränserna.

  Svara
 2. Jag har förstått nu varför jag hade problem med den här utmaningen. Jag hade väl tur när jag växte upp och jag fick vara precis den jag är, där fanns inga normer för hur små flickor skulle vara, i alla fall inte i min familj. Nästan allt jag gjort i mitt liv har varit ”okvinnligt” 🙂 Det kändes svårt att plocka ut någon som normbrytare, jag har nog aldrig tänkt på någon i de termerna. Däremot så beundrar jag alla som vågar vara sig själva och står för den de är 🙂

  Svara
  • Jag har blivit väldigt uppmärksam på normernas struktur framförallt sen jag fick barn, hur mycket en än vill ge dem frihet att utvecklas finns det alltid någon som ska kategorisera och säga något om vilka kläder de bör ha eller hur de bör vara. Det kommer från skolan, från andra barn och det kommer från den närmaste kretsen. Människor som står upp för olikheter och normbryteri är livsviktiga i min vardag. Jag önskar att fler kunde få ha din upplevelse, det låter väldigt fint.

   Svara
  • Jag känner också att det nog är dags för en omtittning snart, och kanske skulle jag till och med ta mig an den där fjärde säsongen som blev mig övermäktig senast.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.