16 april 2024

Ett arabiskt vemod

ett-arabiskt-vemodElisabeth Grathe förlag ger enbart ut små pärlor, med betoning på såväl små (i bemärkelsen korta) som pärlor. Och Ett arabiskt vemod är förstås en sådan. När Abdellah i denna självbiografiska betraktelse irrar runt i Paris gör han det på ett sätt som väcker mina känslor, mycket olikt Patrick Modianos bakåtlutade kontemplation. Jag gillar det, och jag kan gilla Modianos sätt också, men aldrig lika mycket.

Det här är en bok om identitet och sökandet efter densamma. Kampen för att slå sig fri från den där identiteten andra klistrar på en. Abdellah slåss för att få vara en hel människa, en hel man, en hel homosexuell man. Genom gruppvåldtäktens mörker via irrandet i Paris och Kairo följer vi Abdellahs sökande efter något mer. Efter tillhörighet, mening, just identitet och kärlek. Det är rörande och vackert. Trots och tack vare det tunna formatet. Ännu en av de små pärlorna…

[su_note note_color=”#dafdf5″]
ETT ARABISKT VEMOD
Författare: Abdellah Taïa
Förlag: Elisabeth Grate förlag (2012)
Översättare: Håkan Lindquist & Davy Prieur, originaltitel: Une mélancolie arabe
Köp t.ex. hos Bokus och Adlibris.
Andra som skrivit om boken: Bokmania[/su_note]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.