20 april 2024

En ungdomlig utmaning

Veckans tisdagsutmaning på Kulturkollo handlar naturligtvis om YA och ungdomsböcker:

1. Igår presenterade vi en lista på 100 bra böcker för unga. Vilken bok skulle hamna överst på din lista? Varför?

Allra bäst är alltid svårt, men spontant känner jag att Momo, eller kampen om tiden av Michael Ende ligger väldigt, väldigt bra till. För att den är så drömsk och vacker och tänkvärd. Och helt verklighetsförankrad i allt det fantastiska.

2. Vilken bok skriven för unga tycker du alla vuxna ska läsa? Varför?

Intet av Janne Teller. För att den är helt galet briljant och för att det är synd om så bra litteratur går förlorad för vissa bara för att de tror att de är för gamla. Över huvud taget vill jag dra med mig fler vuxna till ungdomsbokshyllorna i biblioteket (och överallt annars), det finns så väldigt mycket bra där.

3. Vilken bok skriven för vuxna tycker du passar riktigt bra för ungdomar? Varför?

Också här vill jag säga att unga kan läsa all bra litteratur oavsett vem den är skriven för. Men faktum kvarstår att när jag läste Brott och straff som fjortonåring var jag inte redo, den var för intensiv och främmande för mig då och därför gick den förlorad för också mitt vuxna läsjag. Så vissa böcker kanske en ska vänta med. Måste jag välja en vuxenbok för unga så tar jag den som först kom för mig – Flickan med glasfötter av Ali Shaw. Fantasy light, livsavgörande beslut i ett lagom stillsamt tempo.

4 tankar på “En ungdomlig utmaning

  1. Jag tror också att det är så att vissa böcker mår bra av att vänta på läsning. Avskydde Strindberg och Lagerlöf för att jag blev tvingad att läsa för tidigt. Min rädsla som svensklärare är att döda, snarare än att väcka läslust.

    1. Det är en jättesvår balansgång faktiskt. Ibland kan fel bok vid fel bok vara helt förödande.

  2. Jag plågade mig igenom Brott och straff när jag var runt 16. Inte heller jag var redo just då. Nu när jag är vuxen så kan jag inte sluta tänka på den och någon gång tänker jag läsa om den 🙂

    1. Jag läste klart den härom sommaren och den är ju förstås bra, vilket också mina oerhört starka minnen av den från då den där gången skvallrar om. Men den var alldeles för intensiv och annorlunda för mig då och det minnet sitter kvar, jag kommer nog aldrig kunna uppskatta den som den förtjänar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.