13 april 2024

Svarthuset

svarthusetÄrlighet varar längst och därför måste jag börja med att säga att jag tycker att deckargåtan i Svarthuset lämnar en del övrigt att önska. Slutet är lite abrupt och jag köper inte alla svängar handlingen tar. Och så gillar jag inte sättet vissa saker undanhålls mig.

Med det sagt kan jag fortsätta med att säga att jag älskar Svarthuset ändå. Miljön! Människorna! Alla har de levt sina liv i onödan och alla är de olyckliga som f-n. Det är kallt och blåsigt och regnigt och eländigt och inte en enda har växt upp med någon sorts kärlek i behåll. Bra föräldrar försvinner och känslokalla vårdnadshavare tar vid. Begravningar och bortglömda leksaker och skit i hörnen. Jag älskar det! Det är så eländigt som det kan bli och jag kan inte få nog av vare sig människorna eller Isle of Lewis. Det är sånt som drömmar vävs av och jag kan vara hoppas att de verkliga innevånarna på ön är några grader lyckligare. Hoppas!

[su_note note_color=”#dafdf5″]
SVARTHUSET
Författare: Peter May
Förlag: Modernista (2013)
Översättare: Charlotte Hjukström, engelsk originaltitel: The Blackhouse
Del ett i en serie
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Den döda zonen, Lyrans noblesser, Johannas deckarhörna [/su_note]

5 tankar på “Svarthuset

    1. Det gör jag, har läst den också nu och den är ju väldigt fin. Ser fram emot att få se vad tredje och avslutande delen kan ge i höst.

  1. Visst har hans böcker sina fel och brister men han skriver så förbaskat bra ändå. Jag fullkomligt älskar hans böcker. Hans sätt att beskriva miljö och karaktärer gör honom helt klart till en favorit hos mig och då kan jag vara enormt kritisk mot deckare. Det är lite som Bauer. Han överraskar med sitt fina skrivande 🙂

    1. Jag håller med, jag kapitulerar för berättarsättet och språket, fel och brister till trots.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.