The Terror

Slutet är nästan som en meditation, vägen dit är något helt annat. En helvetesvandring där allt bara blir värre och värre och där varje steg leder mot det oundvikliga. Det vi alla ska möta en dag.

Terror_simmonsMinns ni när jag käckt utropade att jag lärt mig saker och därför skulle läsa polarskräckisen The Terror i sommarsolen. Att jag skulle undvika rädslan så? Tillåt mig hånskratta. Jag tog med den till en västkuststuga där det var sova i långkalsong-kallt och där jag var tvungen att gå på utedass om kvällarna… Jag har drömt mardrömmar kan jag säga, och hade The Terror bara varit en skräckbok hade jag förstås inte läst ut den.

Men The Terror är 760 sidors vandring in i det mänskliga psyket, in i det som är den mänskliga naturen, fernissan och det mer djupgående. Det är en alldeles fantastisk berättelse om 200 män som seglar mot, i deras ögon, oupptäckt land och som fryser fast i isen med sina skepp – Erebus och Terror. Det är 1870-tal, träbåtar med tågmotorer, det är rått isbjörnskött och det är vidrigt kallt (jag avskyr kyla!), fuktigt och instängt. Och så finns det något där ute på isen. Något onaturligt.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
THE TERROR
Författare: Dan Simmons
Förlag: Little, Brown and company (2007)
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

12 svar på ”The Terror”

 1. Blev så sugen nu att jag var TVUNGEN att beställa den… och råkade visst klicka med lite fler böcker. Mitt ständiga köpstopp be damned!

  Svara
  • Ah köpstopp schmöpstopp, du gör helt rätt! Och det är ju en universell sanning att en beställd bok alltid måste ha sällskap 🙂

   Svara
  • Den känslan drabbade mig också, så snart jag slog igen sista sidan. Jag kommer absolut läsa den igen, men jag önskar också att jag fick göra om det för första gången.

   Svara
   • Nej, jag tror inte det! Jättekonstigt. Tyckte Drood också var fantastiskt, måste helt klart läsa mer Simmons! Och hoppas något svenskt förlag plockar upp honom..

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.