Kvinnoalfabetet, bokstaven A

image

Äh, vem försöker jag lura? Jag vill förstås också vara med på Enligt Os nya bokstavsutmaning!

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på A?
Det är sen några år tillbaka enbart möjligt att svara Margaret Atwood på den frågan. Jag drömmer om att hon ska motta nobelpriset om några år, jag vet att hon inte kommer få det, men hon vore så värdig. Hennes sätt att skriva politiskt, feministiskt och vasst utan att någonsin ge avkall på det litterära är beundransvärt. Jag älskar också det där lilla motståndet, det jag själv som läsare måste investera för att få den där fantastiska läsupplevelsen.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Här fuskar jag lite. Svetlana Aleksijevitj skriver förvisso böcker, men hennes gärning, att ge röst åt de tystade är för viktig för att läggas åt sidan. Jag har läst halva Kriget har inget kvinnligt ansikte och älskar verkligen (tog paus för att det var för tungt en tung period men det börjar bli dags att återknyta kontakten). I höst kommer en bok om barn i krig, och kanske nobelpriset?

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på A, som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka.
Det får bli en ny favorit, trots att jag tror att jag är sist på bollen. Någon finns det kanske kvar som inte upptäckt Chimamanda Ngozi Adichie än, och då hoppas jag att du gör det. Jag har läst We should all be feminists och En halv gul sol i sommar och oj så bra hon är. Jag har förstått att hennes senaste roman inte är riktigt lika bra, men jag ska förstås läsa den, och allt annat av henne, ändå.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på A har du ännu inte utforskat?
Aino Trosell. Hon skriver ibland historiskt med värmländsk botten. Jag får en känsla av trevlighet och värme i magen när jag tänker på henne. Jag behöver läsa Aino Trosell, tror ni inte det?

8 svar på ”Kvinnoalfabetet, bokstaven A”

  1. Kan bara instämma i hyllningskören till Aleksijevitj, har precis läst ut Kriget har inget kvinnligt ansikte, och sprang sedan direkt och köpte Tiden second hand för att jag bara vill ha mer! Hon lyckas komma så nära de vanliga människorna i stora historiska skeenden att de och deras tid blir levande för en som läsare på ett sätt som jag tycker känns väldigt ovanligt.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.