Kvinnoalfabetet, bokstaven B

Ny vecka, ny bokstav i Enligt Os alfabete.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B?
Bodil Malmsten. Älskade, älskade Bodil Malmsten! Hon är så skarp och så vass och så infernalisk fantastisk. Jag har läst lite loggböcker, en diktsamling och en oändlig mängd tweets. Allt älskar jag. Bodil tar ingen skit och det vill inte jag heller göra.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Buffy Summers: ingen kulturpersonlighet i traditionell bemärkelse, en fiktiv karaktär, men oj så viktig för så mycket. Buffy och hennes medsystrar (främst Willow) har hängt med mig länge, de formade sina flickskap till kvinnoskap tillsammans med mig och jag tror inte att jag överdriver när jag säger att Buffy varit avgörande för att jag och många med mig insett att tjejer kan lite allt möjligt.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B som du har som förebild. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Simone De Beauvoir, denna gigant bland giganter. Jag har i dagarna läst ut hennes klassiska teoretiska genomgång av konsten och kampen att vara kvinna. Det andra könet är en sån där bok jag kommer referera till när jag är i pensionsåldern, så skarpsynt, så bra! Förebild är hon för att hon är så välformulerad, noggrann och smart.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat?
Jag har inte läst något av Suzanne Brøgger. Det vill jag nog.

4 tankar på “Kvinnoalfabetet, bokstaven B”

    • Där finns förstås en del vampyrer, men behållningen är de fantastiska relationsskildringarna. En av mina bästa serier för den sakens skull.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.