Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

den-okanda-historien-om-frankie-landau-banksJag vet att ni alla redan läst och hyllat den här boken. Och så väldigt rätt ni har. En feministisk bok för unga, som håller! En tjej som inte låter drömkillen förminska eller äga henne. En tjej som genomskådar och ifrågasätter patriarkatet. Jag kan inte annat än älska Frankie Landau-Banks, även om hon naturligtvis skulle vara jobbig i verkliga livet. Det är ju det som är grejen med sanningssägare.

Herrklubbar har alltid ett löjets skimmer över sig (tänk Aldermanns arvinge…) och här är det löjligare än vanligt. Hur de sitter där och pratar tjejer och dricker öl och försöker återuppfinna urgamla ritualer. Och det löjliga är naturligtvis inte att de här pojkarna har en grupp tillsammans där inte alla är välkomna. Det är att den här gruppen återskapar den makt de redan har och cementerar den. Och att de tillåts göra det.

Jag älskar hur boken är okonventionell. Hur det är en kärlekshistoria, men en där Frankie vägrar låta Matthew korrigera henne oemotsagd. Det är en berättelse om feminism, men tjejerna är inte perfekta eller ens särskilt benägna på systerskap. Frankie kämpar med näbbar och klor men hon förlorar (eller vinner) inte hela kungariket för det. Det är en berättelse på liv och död och samtidigt är det en parentes i något större, den större kampen, Frankies liv.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
DEN ÖKÄNDA HISTORIEN AV FRANKIE LANDAU-BANKS
Författare: E. Lockhart
Förlag: Lavender Lit (2015)
Översättare: Carina Jansson, originaltitel: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Sagan om sagorna, Beas bokhylla och Enligt O. [/su_note]

3 tankar på “Den ökända historien om Frankie Landau-Banks”

  1. Ahem, *alla* har inte läst boken än… 🙂 Fick däremot av Bokbabbel när vi hade bokbyte under hennes Stockholmsbesök, så jag ser fram emot att joina hyllningskören. Fast… visst borde jag läsa We Were Liars först?

    Svara
    • Jag tror inte att det egentligen spelar så stor roll i vilken ordning du läser dem, de är skrivna på så väldigt olika sätt och med så olika teman. Jag är övertygad om att detta är en Helena-bok, och We were liars kanske ännu mer.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.