Kvinnoalfabetet, bokstaven C

image

Dags för en ny bokstav i Enligt Os Kvinnoalfabetet.

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?
Det måste vara Christine Falkenland. Jag är inte oerhört förälskad i hennes senaste böcker (de är bra, bara inte fantastiskt bra), men hennes historiska romaner, och nutida dramat Öde är sanna storfavoriter. Mitt första möte med Falkenland var Min skugga, jag rekommenderar varmt att alla som vill läsa sin första Falkenland börjar just där.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!
Catherine Chanter (extrapoäng för dubbel-C!) är en författare som bara gett ut en roman, Källan, och som jag ser mycket fram emot att läsa väldigt mycket mer av. Alla som gillar fiktivt mörker, suggestiva miljöer och den där förapokalyptiska känslan som vilar i luften strax innan åskvädret bryter ut borde läsa och älska Catherine Canter.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Jag småfuskar lite och säger Ann-Christine Roxberg (trots att inget av namnen börjar på c, men det finns där i alla fall först i mitten) för att jag så gärna vill lyfta henne och det kan jag tycka att det är värt att vrida reglerna lite för. Hur Ann-Christine blev till kan en läsa i dottern Esters bok, jag skulle oerhört gärna vilja läsa hennes egen sida av historien.

4. Lyft fram ett kulturellt verk på C. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.
Carmilla är en tidig vampyrskildring med två kvinnor i huvudrollen och lesbiska undertoner. Om en vill jämföra så är det en väldigt mycket mer givande läsning än andra samtida, som exempelvis Dracula. Vill du läsa mer efter att ha lärt känna Carmilla? Testa The Gilda stories för mer tjejvampyr-power.

6 svar på ”Kvinnoalfabetet, bokstaven C”

    • Källan kan jag verkligen rekommendera, oerhört suggestiv (det finns en recension under fliken recensioner här i bloggen om du vill läsa mer).

      Svara
  1. Vill tipsa om att det finns en fin dokumentär på SVT om Ann-Christine där hon berättar själv om sin egen resa. Extra sevärd när man läst Esters bok. Hoppas den finns kvar på play.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.