How to date a nerd

Det är pinsamt, men jag känner att jag måste börja den här recensionen med att skämmas över bokval, omslag (alltså, hu!) och titel. Det är väldigt pinsamt att jag känner så, men det hänger nog också ihop med vad jag tänker skriva. För den här boken är vid första anblick möjlig att skratta åt. Den ser fånig ut, baksidestexten är fånig och jag valde den nog för att jag behövde något lite fånigt. Det slutade med att jag satt och storgrät för mig själv. Så väldigt oväntat.

how-to-date-a-nerdAtt gå i skolan är inte så lätt, liksom att växa upp inte är det, och inte att passa in. I alla fall inte de där åren när allt som betyder något är att passa in. Om en dessutom är lite speciell, som de allra flesta är, har ett udda intresse, har finnar, har en brorsa med en konstig keps, eller vad det nu är som bestämmer att en sticker ut för ”all framtid”, är det förstås ännu värre. Jag har alltid trott att det finns två sätt att överleva det där – 1) gå rakryggad och låtsas att det inte gör ont eller 2) gömma sig så gott det går. Jag trodde länge att jag själv gjorde den där andra grejen när jag höll mig hemma på mitt rum och läste och skrev, men ju äldre jag blir desto mer inser jag hur jag vägrade ändra mig för att passa in och hur jag utvecklade någon sorts avståndstagande ovanifrånperspektiv för att distansera mig. Det är en strategi som fungerar, men det är kostsamt och det är väldigt svårt att göra sig kvitt.

Zoe i den här boken använder en annan strategi, som jag inte tänkt så mycket på för att jag aldrig vågade tror jag. Hon uppfinner en ny persona när hon går från middle school till high school. Hon förskjuter allt som var hon (tv-spel, Star Wars, X-men – allt), i alla fall ute bland folk, och hon blir en riktig bitch.

Det finns förstås saker i den här boken som verkligen är fåniga (eller tråkiga som den något outvecklade diskussionen kring att tjejer påtvingas hela ansvaret för sexualiteten medan killar kan bete sig som svin och komma undan med det), som exempelvis att den där nördgrejen exotiseras rätt rejält och görs väldigt upphöjd ibland (men jag älskar Doctor Who-referenserna så jag köper det). Kärlekshistorien är också på ett plan lite fånig, men jag älskar Zak så jag köper det också…

Det som griper tag i mig är Zoes kamp med sig själv. Hon är så väldigt ensam och så utsatt och så kan hon inte ens tycka om sig själv. Och det är det som får mig att gråta, att hennes inre kamp är så väl skildrad och att jag känner så mycket för henne. Hon är en tjej som valde en annan väg, ut ur mitt problem.

Jag vill inte säga att det här är världens bästa bok, jag är oförmögen att bedöma den litterärt, skulle gissa att den är en medelbra trea. Men i min läsdagbok där jag bara ger betyg utifrån känslan jag har när jag precis läst ut fick den en femma, av fem möjliga.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
HOW TO DATE A NERD
Författare: Cassie Mae
Förlag: Swoon romance YA (2013)
Del 1 i en serie.
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Lexie läser[/su_note]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.