Ice

9780720612684_large_ice_haftadJag har svårt för böcker jag inte hänger med i. Jag kan se deras litterära värde, men jag njuter inte av läsningen.

Till en början var Ice precis lagom mystisk. Kylan håller på att ta över världen på grund av vad som verkar vara en ganska plötslig väderförändring. En man letar efter en kvinna (flickan) av oklar anledning. Det är suggestivt och snyggt. Men så barkar det iväg. Flickan är plötsligt många flickor, men ändå en och densamma. Det finns en man där som också skiftar. Och allt som händer (om det nu gör det) sker i ett drömliknande tillstånd som ifrågasätter allt inklusive mig som läser. Och så är det detta med flickans totala utsatthet och huvudpersonens outtalade men ändå väldigt uppenbara vidrighet…

Nej, Ice är inget jag njuter av, inget jag kommer läsa om. Men det är en intressant bok som förtjänar fler läsare och en rättmätig plats i klassikerhyllan, och framförallt är det en bok som inte lämnar mig ifred. Återkom om ett år så kanske jag har en helt annan upplevelse av boken när den fått mogna färdigt i mig.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
ICE
Författare: Anna Kavan
Förlag: Peter Owen Publishers (2007)
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

1 svar på ”Ice”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.