The Cleft

Så har jag äntligen läst något av Doris Lessing. Något som jag hittade på SF-bokhandeln förra hösten och trodde var en dystopi, en feministisk dystopi som Carhullan army och Tjänarinnans berättelse. Den är något helt annat.

the-cleftDet första som varnade mig om vad The Cleft är var hatet, avskyn på Goodreads. Många tycker väldigt illa om den här boken. Och det förstår jag. Jag förstår att den är väldigt skrämmande för vissa. Lessing skapar en skapelsemyt där kvinnorna kom först ur havet. De slog sig till ro ovanför detsamma och barnen kom in i deras kroppar med hjälp av månen och vinden. Efter eoner av tid började ”monster” födas, barn med utväxter, pojkar. De lämnades på klipporna att ätas av örnarna, men vissa överlevde, och så började det.

Jag förstår att det för vissa är mycket som provocerar i den här boken – tanken på att kvinnan kom först, att hon höll ihop ett samhälle utan män, att det var relativt fredligt, att kvinnorna hanterade de nyfödda pojkarna med vetenskaplig kyla och avsmak, att männen var långt mindre utvecklade intellektuellt än kvinnorna. Att kvinnor kan vara hårda, aggressiva och mordiska, att män kan vara omhändertagande och korttänkta. Att vi är jäkligt illa ute eftersom vi alla är dömda till lika grad av dumhet. Hela alltet berättas av en romersk historiker vid tiden för ödeläggelsen av Pompeji och hans inpass visar dels hur mycket myten går igen i hans tidsålder dels hur lite som förändrats sen dess.

The Cleft är ingen fantastisk bok, men den är intressant och tankeväckande. Den bråkar med många och mycket och den bråkar med mig eftersom ingen har rätt och alla. Det är en komplex begynnelse hon har tecknat upp och jag älskar hur mycket hon litar på mig, hur orädd hon är för att störa mig med infall och händelser. Hur bestämt hon skriver. Och så älskar jag det faktum att den här boken kom ut samma år som Doris Lessing fick Nobelpriset i litteratur. Med såna pristagare kan jag nästan överse med Akademiens oförmåga att förstå litteratur skriven av kvinnor. Nästan.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
THE CLEFT
Författare: Doris Lessing
Förlag: Harper Perennial (2007)
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.