16 april 2024

Kvinnoalfabetet, bokstaven E

Ny vecka, ny kvinnoalfabetsbokstav. Den här gången har vi kommit fram till bokstaven E i Enligt Os utmaning, och det är inte helt lätt faktiskt.

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på E?
Edith Södergran har varit en favorit sen jag i min poetiska ungdom deklamerad hennes dikter högt för hunden och mig själv. Jag har anteckningsböcker fulla av avskrifter av hennes dikter. Jag älskar svärtan, smärtan och det sparsamma språket.

2. Vilken författare med för- eller efternamn på E tycker du får på tok för lite uppmärksamhet?
Elin Boardy och Elin Olofsson är två namn som jag tycker borde nämnas oftare. Elin Boardys debut Allt som återstår är en av mina bästa böcker någonsin och ni vet ju hur mycket jag älskade Elin Olofssons Då tänker jag på Sigrid. Och båda har fortsatt ge ut riktigt bra böcker som ännu fler borde hitta.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på E vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Emma Thompson är en favorit på så många sätt att jag inte kan hoppa över henne även om jag sett att fler redan lyft henne i sina svar. Emma Thompson är inte bara rolig, smart och duktig, hon är en sån där garantiskådis, är hon med vet jag att filmen är sevärd (även om filmen skulle råka vara usel så är hon med största säkerhet lika bra som vanligt).

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på E som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Ända sen Ecce Homo-utställningen slog ner som en sorts bomb har jag beundrat Elisabeth Ohlson Wallin. Jag beundrar såväl hennes mod som kreativiteten.

20 tankar på “Kvinnoalfabetet, bokstaven E

  1. Jag har sneglat på Elin Olofssons böcker en tid och försökte läsa en av dem häromveckan, men det gick trögt. Kanske får prova en gång till. Sån’t har ju med dagsform att göra också.

    1. Så är det absolut! Då tänker jag på Sigrid behövde jag komma förbi första kapitlet i (det som utspelar sig i Stockholm), men sen var jag fast. Till flickorna i sjön är kanske lite långsam, men den blev jag liksom invaggad i stämningen direkt. Hoppas du testar igen och gillar!

    1. Det är det värsta med det här alfabetet tycker jag, alla kvinnor en kommer på i efterhand att en vill ha med. Tur att de flesta har fler begynnelsebokstäver att gå på, och Elisabeth Ohlsson Wallin har fler än de flesta 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.