Underground

undergroundHäromdagen frågade en person mig varför jag fortsätter köpa böcker när jag redan har så många jag inte läst. Underground av Haruki Murakami är ett argument mot det beteendet såväl som för det. Jag köpte boken på en loppis för flera år sen för att den verkade intressant och jag nog ville läsa den någon gång. Hade jag inte fortsatt köpa böcker kanske jag läst den tidigare, men om jag inte köpt den trots alla böcker jag hade hemma redan då så hade jag ju inte kunna upptäcka den helt oförhappandes i bokhyllan och då hade jag troligen aldrig läst den.

Murakami har skrivit Underground, en intervju- och tankebok om sarin-attacken i Tokyos tunnelbana 1995, för att förstå sitt hemland, det Japan han vid den tiden nästan helt lämnat bakom sig ur geografisk synvinkel men ändå bar med sig.

Boken bygger på intervjuer från de som var med och överlevde, det är en intressant och rörande inblick i enskilda liv, men också i någon sorts japansk själ, läs mer om det på Kulturkollo idag. Det är repetetivt, det är distanserat, men det är också väldigt nära och tungt. De där vardagsbilderna gör verkligen sitt jobb med att visa att det kunde varit vem som helst av oss, i vilket land som helst.

Och just det är vad Murakami vill visa. Att offren kunde varit vi, att gärningsmännen kunde varit vi. Boken avslutas med intervjuer med Aum-anhängare och är ett försök att förstå vad och varför det hände. Underground är också en intressant metaberättelse om en man som lämnar sitt land men ändå inte, och sånt är jag alltid förtjust i. Jag är nu väldigt sugen att läsa mer av Haruki Murakami igen.

Underground kommer förresten i ny svensk utgåva i höst, jag tycker du ska läsa den.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
UNDERGROUND. THE TOKYO GAS ATTACK AND THE JAPANESE PSYCHE
Författare: Haruki Murakami
Förlag: Vintage Books 2003)
Originaltitel: Andaguraundo/Yakusoku sareta basho de
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

1 svar på ”Underground”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.