På flykt

Carolina har utmanat mig (hon har i sin tur utmanats av Janina Kastevik på bloggen Bläddra! Bläddra! som drog igång det hela) att skriva om bra böcker om flykt och framförallt barn på flykt. Och med tanke på hur det ser ut i världen just nu och hur maktlös jag känner mig så är det självklart att jag vill göra det jag kan – att tipsa om riktigt bra böcker. Jag har  tolkat utmaningen på mitt eget sätt och skriver om böcker för vuxna såväl som för barn. 

Min första är en bok som inte handlar om en flykt utan om vad som händer efter att hemmet lämnats, när gömstället är det enda som står i vägen för döden som väntar där ute. En bok som handlar om normaliteten mitt i allt, som inte slutar lyckligt. Anne Franks dagbok läses för att vi inte får glömma, inte får blunda för kopplingen mellan då och nu.

Boktjuven är en bok om att gömma flyktingar, om att offra sig själv för att det är tvunget. Läses för att det är viktigt att minnas att också människor i vidriga system är medmänniskor som är beredda att offra allt för andra.

En annan bok som egentligen är för hemsk för att en ska orka med att den finns är Ilon Wiklands självbiografiska Den långa, långa resan om ett ensamkommande flyktingbarn. Läses för att den gör så ont.

Avslutningsvis två mer nutida tips, lika relevanta och lika omskakande. Niklas Orrenius Drömmen om Sverige beskrev redan förra året det vi fått upp ögonen för idag, flykten från Syrien och det hjärtskärande förfärliga i hur den ser ut. Och så Janne Tellers  Om det var krig i Norden som beskriver flykten inifrån, med hjälp av ett tänk om-perspektiv. Läses för att vi behöver tänka oss in i hur det är, just för att det är så hjärtskärande svårt.

Jag utmanar alla att skicka vidare och tipsa om fler böcker om människor på flykt, lite särskilt utmanar jag Eli läser och skriver, Feministbiblioteket och Beroende av böcker.

7 svar på ”På flykt”

  • Jag har läst den för ganska länge sen så jag skulle vilja läsa om, jag minns den som väldigt fin men förstås oerhört tung.

   Svara
 1. Tack för dina tips! Jag är glad att så många hakat på utmaningen och hjälper till att lyfta ett brännande viktigt ämne. Dessutom har jag själv fått många fina tips på böcker. Ilon Wiklands bok blev jag intresserad av nu till exempel, den kände jag inte till sedan tidigare.

  Svara
  • Tack för det fina initiativet! Jag har också fått väldigt många tips när jag hoppat runt bland inläggen och hittat böcker jag aldrig hört talas om, men nu gärna vill läsa.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.