Polarnatt

Jag har läst två böcker av Frida Skybäck tidigare och jag har gillat dem, tyckt att de varit bra. Men Polarnatt, den är faktiskt mer än så.

Jag vet inte riktigt var jag ska börja… Jag älskar förstås klassperspektivet, och kvinnokampsperspektivet, och att författaren inte valt den lättare vägen att bara fokusera ett av dem. Som fd akademiker och historiker blir jag lycklig varje gång någon håller med om att båda måste finnas med för att en ska kunna förstå hur det var och vad som hände. Kvinnokampen och det patriarkala är väldigt fint framskrivet här och kvinnornas rävsax, att de måste gifta sig för att kunna bidra och göra något och att de är totalt maktlösa inuti äktenskapet, blir väldigt tydlig. Det är lite så att jag tappar andan ibland för att jag förstår och känner mig så instängd med dem.

Jag tycker om upplägget också, det växelvisa fokuset på Cecilia och Elisabeth, gåtan i det förgångna och så resten av familjens dramer. Det håller intresset uppe och ökar min brådska att läsa ”bara en sida till”. Polarnatt är synnerligen lättläst, men den är inte enkel för det. Det är en av de finaste saker jag kan säga om en bok faktiskt.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
POLARNATT
Författare: Frida Skybäck
Förlag: Forum (2015)
Del 2 i serien om systrarna Stiernfors. Del 1 Norrsken
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Hyllan[/su_note]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.