Allt jag inte minns

Till en början kom jag inte in i den här boken. Jag tänkte att jag kanske skulle ge upp den efter femtio sidor sådär, funderade om den var värd tiden. Men vi skulle ju diskutera den på Kulturkollo och det är ju ändå Jonas Hassen Khemiri som ska vara så briljant (jag har bara läst Jag ringer mina bröder och den gillade jag, men jag har märkt att jag befinner väldigt mycket bredvid en hajp jag inte förstått att jag borde hänga på). Så jag fortsatte. Och så sitter jag där ändå på slutet och har hetsläst och sväljer ner klumpen i halsen och känner dem allihop.

Jag tror att det som störde mig, som stod i vägen, var det där hoppiga. Här finns så många som ska berätta – Laide, Vandad, Pantern, mamman, författaren – allihop kommer de där med sina fragment av Samuel och det tog mig ganska lång tid innan jag fick grepp om dem och honom.

Det är snyggt berättat ändå, när jag väl kommit in i det. Saker som skymtar på flera håll och blir en egen bild i mitt huvud. Författaren som blir min röst och min tolkning och visar att det kan vara rätt eller fel men alltid bara en tolkning. Allt jag inte minns handlar om just det, allt vi minns och hur det ligger kringkastat där inne i minnesbanken, allt vi glömt, allt vi inte vill komma ihåg att vi minns, allt det där vi faktiskt inte klarar av att tänka på.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
ALLT JAG INTE MINNS
Författare: Jonas Hassen Khemiri
Förlag: Albert Bonnier förlag (2015)
Köp den t.ex. här eller här.

Läs också vår diskussion på Kulturkollo idag[/su_note]

Klicka på bilden för att hitta Jonas Hassen Khemiris framträdanden på bokmässan.

Bokmässan.jpg

2 svar på ”Allt jag inte minns”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.