Vid sidan om, en tidsresa med Loke

En jättebra sak med mig är att jag förälskar mig i tankar och idéer. Jag snöar in helt enkelt. Det är också en väldigt dålig sak med mig ibland, men jag försöker tänka positivt här…. En sak som jag snöat in på de senaste åren är Loke, utgårdsloke ni vet, trickstern.

loki2Egentligen är det väl fel att säga att det här hänt mig de senaste åren, jag har alltid fascinerats av de där mytiska berättelserna om de som står vid sidan av – som Judas, Lucifer och Loke. Loke från kaos och eld som släpps in i Midgård och ser (nåja, han kanske har en del med saken att göra också) hela världen falla i Ragnarök.

Jag ska erkänna direkt att jag inte läst en enda Marvel-serie om Thor och Loke, jag har aldrig hittat vägen in. Men jag har läst Eddan, jag har läst de religionsvetenskapliga analyserna och jag har, förstås, förälskat mig i Tom Hiddlestons elaka, bitska och briljante antihjälte.

En sak som skiljer och som jag tycker så mycket om i filmerna men naturligtvis saknar i originalmyterna (som inte går på djupet utan lämnar öppet för fan-fiction en masse) är relationerna. Hur Loke hör ihop med Thor, hur Loke hör ihop med Oden, hur Loke hör ihop med Frigg. Och hur han inte hör ihop med någon. I originalsagorna finns händelserna och de moraliska konsekvenserna, men känslorna lyser med sin frånvaro. Djupet som gapar framför deras fötter (ginnungagapet) har ett namn, men ingen känsla.

loki1

I höst har jag läst Joanne M. Harris The Gospel of Loki. En skildring av de gamla vanliga berättelserna ur Lokes perspektiv, berättad med hans röst och humor. Jag gillar det självironiska draget hos Harris Loke, och han är en härligt irriterande berättare i all sin självgodhet. Jag kan naturligtvis inte låta bli att dra paralleller mellan den i och för sig frivilligt förflyttade elddemonen Loke och den med tvång förvisade och fallne ljusängeln Lucifer. Likheterna finns i det eldiga ursprunget, i förflyttningen, i fallet, men också i upproret och drivkraften att ifrågasätta.

Ett drag bokens Loke delar med Loke från originalmyterna är att han nog snarare vill driva med folk än göra ont. Saker råkar liksom mest hända runt honom, men det är ju å andra sidan så det lätt ser ut när bråkstakar får berätta själva…

gospel-of-lokiGrejen med Loke är väl att han alltid är lite larger than life, lite för mycket. Också i filmerna där han egentligen i Hiddlestons gestaltning är en väldigt tragisk figur – övergiven av såväl biologiska som adopterande familjen. Må vara att de senare vänder sig från honom på grund av hans eget agerande, och kanske egentligen inte förskjuter honom på det definitiva sätt som han själv tror. Men Lokes grundproblem, hans drivkraft, är att han så gärna vill inte bara höra till utan vara viktigast. Han vill förstöra och dominera och beundras i originalberättelserna, han vill styra världarna som kung i filmerna och i Harris bok vill han nog mest driva med sin omgivning och hänga lite, men han vill bli uppskattad och förstådd också, han vill så desperat gärna höra till.

En sak som jag uppskattar i Lokes utveckling är att han numera har ordet som vapen. I de tidiga myterna talar han sällan, men ju längre tiden går desto närmare sin roll som ordkonstnär kommer han. I såväl The Gospel of Loki som i Thor-filmerna är han alltid lika slagkraftig, oavsett om det intas middag eller om världen faller i spillror vid hans fötter. Och jag är ju väldigt svag för en sarkastiskt dräpande replik. Därför vinner alltid Loke.

Loke är många men alla bilder av honom visar egentligen samma ansikte – den till synes sorglöse som bär kaos och eld där under. Ond, hård och skrattlysten. Han skulle vara omöjlig att stå ut med om han vore verklig (också om vi tänkte bort allt det där dödandet), men är samtidigt omöjlig att inte älska och till och med fatta sympati för i fiktion och myt.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
THE GOSPEL OF LOKI
Författare: Joanne M. Harris
Förlag: Golancz (2015)
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

Detta är ett inlägg i temahelgen Resor i tid och rum

5 svar på ”Vid sidan om, en tidsresa med Loke”

    • Se gärna de andra Marvel-filmerna som hör ihop också, som Avengers, Iron man och Captain America, men särskilt Avengers om du vill följa Loke och Thor.

      Svara
    • Jag hade nog inte hittat den själv om jag inte aktivt sökt efter Loke-litteratur inför det här inlägget (som jag alltså började planera redan i april 😉 ), tror nog absolut att du skulle gilla den.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.