16 april 2024

Kvinnoalfabetet F och G

F och G

Jag ligger lite efter med det mesta men här kommer en sammanslagen fuskvariant av Kvinnoalfabetet, bokstav F och G.

Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på F/G.
Tana French! För varje bok hon skriver blir hon bättre och bättre (även om jag faktiskt håller näst sista, Broken harbour, lite framför senaste The secret place). Någon som har förhandsinformation när nästa kommer?

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på F/G vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Gina Diravi och Faye Dunaway. Inte en likhet sinsemellan och inga personer jag vet särdeles mycket om. Men de utstrålar integritet, klokhet och värme vilket inte alls är det sämsta att ha gemensamt.

Lyft fram ett kulturellt verk på F. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum och gärna en kvinna som skapat verket.
Främlingen! Min gamla tidsresefavorit som fått ett uppsving de senaste åren i och med tv-serie, bokseriefortsättning och nyutgivningar. Handlar om Clare som hamnar i fel (kanske) tid, skriven av Diana Gabaldon.

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på F/G som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Xiaolu Guo som jag och Linda träffade under mässan. Jag tyckte mycket om hennes Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok som jag läste inför mötet, och hon som person imponerade stort (och skrämde lite det ska ersättas, hon är vass). Att som författare byta land och språk, och att som människa bryta upp och flytta allt, det beundrar jag.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på G är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?
Guo igen, jag känner att jag börjat se henne genom Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok, men det finns så mycket mer där. Jag vill läsa Jag är Kina, men kan inte bestämma mig för om jag skulle läsa de oöversatta däremellan först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.