16 april 2024

De försvunna

Om jag ska vara ärlig läser jag ytterst sällan böcker med beskrivningen ”psykologisk spänningsroman”, inte för att de skulle vara sämre än andra spänningsromaner utan för att de psykologiska ofta får mig att må dåligt. Kanske för att jag redan anar vad som kan finnas där under om en tittar för djupt. Jag vill inte se.

de-forsvunna

Med det sagt kan vi ändå konstatera att jag gör undantag och att jag läst De försvunna, Caroline Erikssons färska psykologiska spänningsroman. Den som sålts till massor av länder och läses av alla och som säkert blir film också (den borde bli en sån där superruggig film som jag aldrig i livet skulle våga se på bio!).

Greta åker på utflykt till ön tillsammans med Alex och dottern Smilla, och så är de bara borta. Hur mycket hon än letar så hittar hon inte minsta spår, det är som om de aldrig funnits. Och sen brakar det lös och bryts det ihop. Är de försvunna? Är Greta påväg in i en sjukdom? Finns de? Alla de här frågorna dansar omkring i mitt huvud och ingenting är som det verkar. Jag älskar den där ovissheten, även om den där ”är hon galen”-frågan definitivt hör till det där jag gärna undviker när jag skyr psykologiska spänningsromaner.

Det ensamma, utsatta, vettskrämda i stugan är förfärligt fint beskrivet och också den andra tidslinjen som löper in i det förgångna är fin, även om den inte är lika svår att följa och trassla upp.

Jag kommer inte läsa fler psykologiska spänningsromaner bara för att den här råkade vara bra, men jag kommer fortsätta göra enstaka undantag. Ibland får jag helt enkelt stå ut med det obehagliga för att få läsa en riktigt bra bok.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
DE FÖRSVUNNA
Författare: Caroline Eriksson
Förlag: Forum (2015)
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: xxx[/su_note]

2 tankar på “De försvunna

  1. Jag har precis börjat lyssna på den och så här en timme in i ljudboksversionen tycker jag stämningen är snudd på obehaglig. Kanske blir det här en sån bok jag bara kan lyssna på i dagsljus för att slippa obehagliga drömmar på natten. Bra verkar den i alla fall vara!

    1. Jo den är rätt obehaglig och intensiv. Det är en sån där bok som lämpar sig att läsa i ett svep samtidigt som en blir lite knäpp av att läsa den så. Konstaterade hon av egen erfarenhet 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.