Om Kriget har inget kvinnligt ansikte och nobelpriset till Svetlana Aleksijevitj

Det är naturligtvis ingen slump att jag skriver om den här boken idag, när Svetlana Aleksijevitj precis utropats som årets nobelpristagare i litteratur.

Jag började läsa Kriget har inget kvinnligt ansikte förra sommaren, läste långsamt, fastnade i annat och återkom inte förrän nu i veckan. Och anledningen till att jag återvände nu var att jag tyckte så mycket om den och att jag gärna ville ha den läst idag, utifall att.

Priset till Aleksijevitj är roligt på flera plan, dels för att hon skriver bra (förstås), dels för att hon skriver ur ett annat perspektiv än det gängse (kvinnor och barn i krig till exempel), och så representerar hon en genre på gränsen mellan reportage och fiktion som inte prisats tidigare (och som är det närmaste det där uteblivna priset till Gitta Sereny jag kommer). Det är möjligen min inre historiker som applåderar just den aspekten, att förmedlandet av historia och de vanliga/vardagliga/maktlösa/små människorna mitt i den får ta plats.

kriget-har-inget-kvinnligt-ansikteOm Kriget har inget kvinnligt ansikte kan jag egentligen inte säga mycket. Det är en bok som måste upplevas. Den berättar den länge nedtystade berättelsen om kvinnorna i Röda armén, kvinnorna som stred och arbetade. Och det är verkligen de som berättar i korta ögonblicksglimtar och i längre minnesresonemang. Det är tung läsning, men samtidigt sådär smutsvackert och renande som det blir när en historia som länge velat bli berättad äntligen får bli det.

Jag avslutar med Svenska akademiens motivering för att jag tycker att den är vacker: ”för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”

[su_note note_color=”#dafdf5″]
KRIGET HAR INGET KVINNLIGT ANSIKTE
Författare: Svetlana Aleksijevitj
Förlag: Ersatz (2011)
Översättare: Kajsa Öberg Lindsten
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

7 svar på ”Om Kriget har inget kvinnligt ansikte och nobelpriset till Svetlana Aleksijevitj”

  • Hon har skrivit mycket jag är nyfiken på om händelser jag inte vet mycket om, ett oerhört spännande författarskap.

   Svara
 1. Jag klickade hem den där i torsdags. Ärligt talat inte jättesugen men dels är det ju ändå lite allmänbildande att läsa pristagaren och dels så har jag ju överraskats förr av böcker där mina förväntningar varit mycket låga.

  Svara
   • Ja, jag tycker verkligen att du ska testa. Det var lätt att komma in i boken och den grep tag direkt. Sen är den bra på det sättet att den består av flera kortare berättelser och ögonblicksbilder vilket gör att en inte måste läsa allt i ett svep utan kan ha den bredvid och läsa lite när det passar och en orkar.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.