Joburg blues

joburg-blues”Du är den ensammaste varelsen jag vet” säger Mercedes till bokens jag. Och kanske är han det. Uppenbart är att han är plågad och utsatt, och att han står väldigt ensam i världen. Orsaken är samhället, apartheidstyrda Sydafrikas, misshandel av människor. Att han växt upp föräldralös och saknar förankring äger naturligtvis betydelse, men det är ändå de arton stulna åren som gör det svårast att våga hoppas och försöka kämpa sig tillbaka in i samhället. 

Joburg blues handlar om det som ledde till fängelsedomen, men mest handlar det om försöken att anpassa sig till livet efteråt. När fängelsetiden tagit ut sin rätt, när samhället ska omskapas till nytt, när det gamla ska glömmas och framtiden är svårtolkad. Och så handlar den om kärlek, det där svårhanterliga vardagslivet och musikens läkande kraft.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
JOBURG BLUES
Författare: Nthikeng Mohlele
Förlag:  Weyler förlag (2014)
Översättare: Jan Ristarp, originaltitel: Small things
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Lyrans noblesser, Kulturkollo, Bokmania[/su_note]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.