Tvivlet och det ogenomträngliga mörkret (Supernatural s. 5)

Den här omgången av Supernatural innehåller änglar och demoner en masse. Men det handlar egentligen om betydligt mer jordnära saker än så. Som fäder som sviker, och hur en hanterar förlusten av tro och tillit. Och så bröder förstås.

supernatural5

Och så är där ett mörker så kompakt att inte ens jag kan hitta någon ljusning. Att vara Dean och Sam är att vandra i en evig dödsskuggas dal och när de tror att de nått botten så blir det bara värre. Det är verkligen med sanningen överensstämmande att för dem finns det verkliga helvetet på jorden, i deras verkliga, vardagliga liv. Och de må ha chansen (kanske) att stoppa apokalypsen men för dem själva finns ingen räddning. Att de bär den vetskapen och ändå kämpar på, det fascinerar mig nog mest.

Tvivlet är ett tema för säsongen. Och jag kan relatera så det gör ont i mig. När Dean förlorar allt hopp, när Castiel inte längre kan tro på det som är hans fundament. Det är Barabbas, gånger tiotusen. Det är fruktansvärt och vackert, och väldigt mänskligt. Där berör Supernatural på riktigt, långt bortom en vanlig enkel underhållningsserie. Där placerar den sig bland de bästa – med Buffy, med Torchwood: Children of earth, med några till. Sånt som gör ont på riktigt.

Sam är fortfarande den mest ointressante karaktären, Deans uppoffringar, från barnsben, är fortfarande hjärtskärande. Och Castiel, ängeln som hittar en spritbutik och dricker den, jag behöver kanske inte säga det igen, men jag älskar honom.

Jag har förstått att serien nu passerat sitt zenit, fjärde och femte säsongen hålls för de bästa. Egentligen borde jag kanske sluta titta nu, som vissa menar att en borde sluta se Buffy efter den femte säsongen som var tänkt som den sista. Men det hade varit väldigt tråkigt att missa avsnitt som Once more with feeling och den mörkaste Buffy någonsin. Jag vill inte missa Sam och Dean och Castiel efteråt heller, eller Lisa (en fungerande kvinnlig huvudkaraktär som finns med i alla fall i början av sjätte säsongen som jag precis börjat se).

Mer om Supernatural: Säsong 1, Säsong 2, Säsong 4

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.