Landsbygd och hembygd

Den här veckan har tema Landsbygd, glesbygd och hembygd på Kulturkollo och tisdagsutmaningen ställer två frågor:

Finns det en skildring av din egen hembygd som du gillar (eller inte)?

Min hembygd är Uddeholm och Hagforstrakten i Värmland. Där har vi förstås Ninni Schulman som skrivit om ett Hagfors jag känner igen och faktiskt tycker lite mer om efter att ha läst. Poeten Ismael Ataria skriver jobbigt bra om ett Hagfors och en uppväxt jag kan känna igen mycket i, särskilt i hans Bokstavsängeln! Och så har faktiskt Maria Lang låtit en bit av De röda kattorna utspela sig bara några meter från där jag växte upp. Huvudpersonerna får faktiskt vid flera tillfällen besöka och övernatta på brukshotellet i Uddeholm, det är lite coolt, eller hur coolt som helst om jag ska vara ärlig. Allt det här (men inte Maria Lang) berättar jag närmare om senare i veckan på Kulturkollo.

Vilken är din favorit bland landsbygdsskildringar? Vilken film, bok, tavla, tv-serie eller vad det nu kan vara har gett dig en ny, eller en fördjupad, känsla för landsbygden? 

Jag måste nog säga Selma Lagerlöf här. Hennes beskrivning av skogen och vad den gör med människor känns så oerhört mycket i hjärtat. Det är dessutom nästan hembygd, men är nog väldigt universellt ändå. Elin Olofsson är en nutida favorit bland landsbygdsskildrare. 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.