Kan filmen vara bättre än boken?

Jag måste bara få säga att jag kan ha hittat en film som är bättre än sin litterära förlaga! I bokcirkeln där den diskuterades var övriga deltagare inte nöjda med novellen Kärlek, vänskap, hat av Alice Munro, de tyckte den var för kort och outvecklad. Själv tycker jag om den även om jag håller med om att den är lite snabb och känns avhuggen på sina ställen. Det var det allra första jag läste av Alice Munro för fem år sen och jag minns att jag inte fastnade för henne förrän längre in i samlingen som bär novellens namn. Men ändå, jag tycker allt att det är en helt ok novell.

Filmen, Hateship, Loveship,  är något helt annat. Den är riktigt, riktigt bra. Berättar egentligen den där historien som saknas i novellen, det där i mellanrummet som får i alla fall mig att undra vad som hände. Och så slutar den fint och glatt. Och så är det lagom djupt och jobbigt på vägen. Och så är det bra skådespelare. Och så vill jag rekommendera er att se filmen. Läs gärna novellen först om du inte gjort det, jag tror du uppskattar filmen ännu mer då. Det blir som en sorts fanfiction där någon läst och velat veta mer och skrivit mer på egen hand.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.