21 april 2024

Fly on the Wall

fly-on-the-wall-how-one-girl-saw-everythingTill en början var jag lite besviken på den här boken. Jag tyckte Gretchen var lite självcentrerad och störig i sitt sätt att inte kunna sätta sig in i exempelvis föräldrarnas situation. Men när jag gav den en chans så visade det sig ändå vara något annat och riktigt läsvärt.

Fly on the Wall är en diskussion med Kafkas Förvandlingen (där Gregor Samsa vaknar som skalbagge). Gretchen vaknar plötsligt som en fluga i killarnas omklädningsrum, något hon önskat (utan att verkligen mena det förstås) eftersom killarna är så obegripliga. Hon får chansen att förstå dem lite bättre, och så får hon också undersöka den manliga anatomin i in i minsta detalj vilken hon verkligen gör det mesta av. Jag älskar den Gretchen hon blir av den där upplevelsen. Den Gretchen som ser och inte blundar för utanförskap och orättvisor.

E. Lockhart är verkligen väldigt bra på att skriva feminism i vardagliga situationer och att göra det tystlåtet om ni förstår hur jag menar, så att det smyger förbi utan att vara huvudsaken. Hon är också bra på att skriva småjobbiga karaktärer så att jag gillar dem. Som Frankie (Landau Banks) och Gretchen. En annan jag verkligen gillar är Titus, och jag gillar Gretchen ännu mer för att hon gillar honom.
[su_note note_color=”#dafdf5″]
FLY ON THE WALL
Författare: E. Lockhart
Förlag: Delacorte press (2006)
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Linda på Kulturkollo[/su_note]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.