Den otacksamma

den-otacksammaVissa (de flesta) dagar på jobbet ingår det i mina arbetsuppgifter att städa hyllor och sätta ut tidigare utlånade böcker på rätt plats i biblioteket. Och vissa av de där vissa dagarna för då med sig att jag hittar böcker som jag känner att jag nog borde läsa. Och då och då händer det att den där boken är en liten oansenlig pärla som jag för allt i världen inte velat vara utan. Den otacksamma är en sådan bok.

Yan Zi är död och Den otacksamma är hennes berättelse om varför. Det är en argsint monolog om modern som hon tycker svikit, modern som inte förmått älska nog, modern som inte varit mild eller förstående, som inte funnits där. Modern, modern, modern. Mamma.

Relationen mellan mor och dotter är alltid intressant och inte helt sällan väldigt komplicerad. Och det komplicerade verkar vara väldigt universellt, här skrivs dramat i en kinesisk kontext, men så mycket känns igen. Och ju längre berättelsen rör sig från inledningen desto tydligare blir det att sanningen är komplex, att vissa saker inte blir för att en intalar sig att de är och måste vara på ett visst sätt. Det finns så många förlorade möjligheter i denna lilla korta bok, så mycket förkvävd och outtalad kärlek, så mycket hopp som gått förlorat.

Jag tycker väldigt, väldigt mycket om den här boken och människorna i den.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
DEN OTACKSAMMA
Författare: Ying Chen
Förlag: Elisabeth Grate förlag (2003)
Översättare: Lotta Riad Originalets titel: L’Ingratitude
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

2 svar på ”Den otacksamma”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.