30 bra saker: En riktigt bra bok jag läste 2015

18

Jag har läst väldigt många, väldigt bra böcker i år. Väldigt många. Som vanligt. Det som slår mig varje gång jag inser det är att det finns så galet mycket att hitta, så mycket fantastiskt kvar att upptäcka. 

En av de allra bästa, en bok som verkligen grep tag och vred om och gjorde ont på riktigt var (alltid geniala) Åsa Grennvalls Deras ryggar luktade så gott som jag läste tidigt i våras. Jag berördes verkligen av den på djupet och tänker ofta på den fortfarande. Jag tog ett foto av den allra sista bilden för att den var så trösterik, den tittar jag på ibland när jag behöver. Jag skrev förstås en   recensionen när det begav sig, såhär skrev jag bland annat (men läs helst recensionen i sin helhet):

deras-ryggar-luktade-sa-gottJag tror väldigt mycket på att om en bok känns och gör riktigt ont att läsa så har recensionen jag skriver förutsättning att bli väldigt bra, för att jag kommer ge mer av mig själv i den än annars. Min recension av Deras ryggar luktade så gott skulle kunna bli min allra bästa. Men det kommer den inte att bli.

Deras ryggar luktade så gott är den vackraste, sorgligaste och finaste och hemskaste serieroman jag läst, en av de böcker någonsin som berört mig mest, på djupaste djupet. Och jag förmår inte skriva om det. Det som händer i boken hände inte mig, men en del av det, och annat. Jag känner igen för mycket, bär med mig, går sönder lite för mycket för att dela det. Vissa rum måste en behålla för sig själv, låsa om och behålla nyckeln för sig själv. Faktiskt.

Hela recensionen hittar du här.

Detta är ett inlägg i Sofies julkalenderbloggstafett. Förra inlägget i kalendern skrevs av Jamie, en blogg för bokugglor och imorgon publicerar  What you readin? sitt bidrag.

5 svar på ”30 bra saker: En riktigt bra bok jag läste 2015”

 1. Oj, jag blir jättenyfiken, och samtidigt väldigt skrämd av att den gjorde så ont att läsa. Det gör mig å andra sidan ännu mer nyfiken. Boken åker upp på min tbr-lista.
  Tack för ditt inlägg!

  Svara
  • Den är väldigt bra och stark, jag tror att den gör lite ont för alla som läser eftersom den behandlar ett tungt ämne men graden av jobbighet avgörs nog också av bakgrund osv. Testläs tycker jag!

   Svara
  • Ja, jag tror att vi är många som kan känna igen oss även om vi tack och lov inte behöver känna igen allt utan kan plocka bitar här och där. Oerhört fin, sorglig och stärkande.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.