Blackout

blackoutDen minnesgoda Fiktiviteter-besökaren vet att jag med jämna mellanrum tjatar om en fantastisk bok som jag snubblade över under en semesterresa och sen läste och fullkomligt älskade. En bok om tidsresande historiker. Domedagsboken eller Doomsday Book som den heter i original kom ut 1992 och det var nog i den vevan ungefär jag läste den (1994/95 kanske?). För något år sen förstod jag att det fanns en fortsättning, eller om det möjligen är en fristående duo med samma grundförutsättningar (men händelserna i Domedagsboken nämns så jag tycker nog att det är en fortsättning ändå) – Blackout och All clear.

Blackout är något så ovanligt som en framtidsskildring och historisk skildring i ett. De tidsresande historikerna utgår från år 2060 och flera av dem reser till blitzens London 1940. Framtiden är intressant, men skildringen av krigsvardagen är superb. Det är så påtagligt, kroppsligt och instängt. Som historiker ser jag definitivt tidsreseforskningens lockelser och fördelar, tänk att få känna vad människorna då kände, att få vara en del av och verkligen förstå, uppleva inpå skinnet. Men jag skulle förstås aldrig i livet utföra historisk forskning under de förutsättningarna, jag skulle aldrig kunna göra en tidsresa, med vetskapen om allt som kan gå fel. För fel måste det ju gå.

Jag tycker att Blackout är en riktigt bra bok, en sån där bladvändare man inte lägger ifrån sig. En varning utfärdas dock för att man inte får någon sorts slut eller upplösning alls, det kommer inte förrän i slutet av nästa bok. En annan liten miniirritation är att den är väldigt lång. Om vi klippt en hel del i framförallt Pollys ältande av problemen som uppstår (ett ältande jag har all förståelse för men i bokform blir det väldigt tjatigt) kunde vi nog ha slimmat berättelsen med hundra sidor. Det hade inte varit fel.

Sammanfattningsvis är det himla bra det här, jag kommer snart ge mig på All clear. Och så kanske jag ändå kan försöka mig på en omläsning av Domedagsboken, den är nog fortfarande bra. Och jag fascineras trots allt ännu mer av äldre historia som det handlar om där än av andra världskrigshistoria. Alla dessa ljuvliga timmar av tidsresehistorisk forskning som ligger framför mig…

BLACKOUT
Författare: Connie Willis
Förlag: Gollancz fantasy (2010)
Del ett i en serie, typ. Eller del två om man räknar Domedagsboken vilket jag tycker att man ska…
Köp den t.ex. här eller här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.