21 april 2024

Min favoritgubbe

Barbro Lindgren är en fenomenal författare och jag älskar henne hejdlöst för allt hon gett mig och mina barn. Men mest av allt älskar jag henne nog ändå för VLMF-böckerna (Vems lilla mössa flyger, Korken flyger och VLMF). När maken och jag var alldeles nyihopna hade vi högläsning med dem om kvällarna.

Det finns många karaktärer att älska men möjligen är Farbrornallen min bästa karaktär från de där böckerna. Det är han som slagen över livets förgänglighet lyssnar på Nallbeethoven så att det dundrar ur högtalarna. Det är han, om jag minns rätt, som intitierar den där underbara, underbara uppsättningen av Nökhamlet (”Gå i kluster Ofelia!”). Och förstås, det är han som startar farbrorföreningen VLMF, uppkallad efter den ständiga frågan för Farbrornallen – Vad lever man för? Å så mycken ångest han kan ha satt i barnabarm (sista boken VLMF är väldigt, väldigt mörk), åh så mycket värme jag känner inför denne frände.

Veckans tema på Kulturkollo är gubbar och jag har redan skrivit om allehanda sådana, det inlägget hittar du här. Utmaning för veckan är att berätta om om en favoritgubbe, och det har jag härmed gjort. Farbrornallen ftw!

2 tankar på “Min favoritgubbe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.