En riktigt fånig bokserie

Spoilervarning för de tre första delarna i Kiera Cass The Selection-serie!

Bok ett: Å vad det här är fånigt, utomordentligt fånigt till och med. America (jodå, hon heter så) Singer väljs ut bland landets alla 16-åringar (eller om de är 17…) att ingå i det jippo som ska leda till att prins Maxen hittar sin blivande drottning. Som en sorts hungerspel, men med en väldigt amerikansk uppfattning om kärlek i potten istället för överlevnad. Det är precis så fånigt som det låter. Och värre blir det av att America naturligtvis redan är kär i en (oerhört irriterande och självcentrerad) kille därhemma, men han är fattig och gör slut med henne när hon har mage att bjuda honom på middag med pengar hon tjänat själv, när det ju är han, som man, som ska föda henne. Blärk. Det är bara vetskapen om att America naturligtvis kommer sluta som drottning som tar mig förbi min avsky inför den patriarkala tvångstanke som America själv är helt blind för. Det helt osmakliga i själva “tävlingen” om prinsens gunst diskuteras inte heller särskilt ingående.

Kiera Cass

Så varför lyssnar jag ens färdigt på skiten? Jo, men det är ändå lite avkopplande och jag lyssnar bara på böcker när jag inte orkar läsa på annat sätt och då måste det vara rätt odjupt. Och så är inläsaren nästan hypnotisk med sin sydstatsdialekt, hypnotisk och djupt påfrestande… Och så säger America till drygokillen att hon inte väljer vare sig honom eller prinsen utan sig själv. Det kommer förstås inte hålla, men bara att hon säger det betyder någonting.

Bok två: Fortsatt fånigt, och det eviga tjatet om vem America ska välja är superirriterande. Och onödigt, om fokus hamnat lite mer på politik (vilket det skulle kunna ha gjort, ambitionen finns) hade det inte behövts, tänk om det ändå gjort det…

Bok tre: Men där var det faktiskt stopp. Jag lyssnade förvisso nästan igenom hela boken (slutet läste jag om på nätet när jag inte stod ut längre och det var ju värre än allra värst när allt verkar lösa sig finfint bara alla gifter sig med varandra och gläds trots att de flesta strukit med i blodbadet på förlovningsfesten) men i ärlighetens namn sov jag nog mer än jag var vaken…

Eftersom jag inte läst så väldigt uppmärksamt så ska jag väl inte såga böckerna (ooops!) totalt, särskilt med tanke på att jag ju faktiskt framhärdat i att fortsätta läsa rätt länge. Första boken är helt ok faktiskt, trots de påfrestande förutsättningarna, men sen blir det väldigt mycket samma lika. Och väldigt mycket onda ondingar och goda godingar. Och så är de så irriterande allihop och jag gillar ingen egentligen med möjligt undantag för Americas pappa. Men en riktigt bra sak har den i alla fall fört med sig, jag har fått en flygande start med ljudböckerna tack vare serien. Men nu stoppar jag här, resterande delar får leva sitt eget liv. Jag lyssnar på något annat nu, något lite bättre.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
THE SELECTION / THE ELITE / THE ONE
Författare: Kiera Cass
Förlag: Harper audio
Inläsare: Amy Rubinate
Första, andra och tredje delen i en serie om fem (plus några novellsamlingar)[/su_note]

10 svar på ”En riktigt fånig bokserie”

 1. Kan bara hålla med dig om allt du säger. Jag lyssnade också på serien och skulle aldrig ha kunnat läsa den. Men att lyssna medan jag gjorde något annat som att städa, träna eller laga mat funkade.
  Jag lyssnade tyvärr också på uppföljaren till serien, The Heir, och den var så fruktansvärt dålig att jag inte ens kommer att lyssna på nästa del i serien.

  Svara
  • Ja, det funkar att ha den i bakgrunden men i läsbokform hade det aldrig funkat för mig heller. Jag har satt ner foten och satt stopp så det känns skönt att höra att The Heir är precis så hemsk som jag misstänkte 😉

   Svara
 2. Urk, jag veeeet. Läste första boken, det var Askungen möter Hungergames möter Americas Next Top Model. Pojkvännen/ex-et var ett arsle, alla hade kartong-personligheter och hela ”insurgents are attacking the castle” var bara så blaha, var det ingen som hade några tankar om detta?
  Noll kommentarer om klassamhället, om fattigdomen (OK det fick bokstavligen två sidor) och genom allt detta hade man ett totalt ointresse för huvudrollen.

  Imponerad och förskräckt över att du kom hela vägen igenom serien.

  Svara
  • Haha, ja jag vet inte om du ska imponeras över denna dumhet alls 😉 ”Askungen möter Hungergames möter Americas Next Top Model” är en väldigt bra beskrivning av vad det här är för sorts böcker, tyvärr…

   Svara
 3. Den första boken kommer ut på svenska snart, bloggade precis om den. Kan ju inte säga att jag någonsin haft några förväntningar på serien, men nyfikenheten är helt klart väckt. Dock blev jag riktigt osäker nu. Kanske ändå hoppar denna. 😛

  Svara
  • Ja, jag såg att den är påväg på svenska och jag blev faktiskt lite förvånad över det, men vad jag förstår är den väldigt poppis over there… Jag borde kanske utfärda en varning för att den här texten kan omöjliggöra all välvillig läsning av böckerna i fråga. Testa och se om det är något för dig, den är ju som sagt väldigt populär så det finns ju de som tycker annat än jag. Och att bilda sig en egen uppfattning är alltid bra. Men du behöver inte läsa vidare om du inte gillar den första, så kan vi säga 🙂

   Svara
 4. Åh, och jag som hade sett fram mot att serien äntligen kommer på svenska. Nåja, jag är inte alltid så bra på det här med att lyssna på råd så jag kommer väl lida mig igenom serien ändå. Mot bättre vetande. 🙂

  Svara
  • Läs! Jag tog mig ju ändå genom tre böcker så något värde har den ju om än mest löjets mot slutet 😉

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.