Irakisk Kristus

Jag har länge tänkt på att läsa Irakisk Kristus så när Lyran inkluderade den i sin Jorden runt-resa så var det bara att köra.

Irakisk Kristus är en novellsamling och det här är ännu en av de där som ger mig så mycket mer än jag länge trodde att noveller kunde ge. Vardagen som skildras och sagorna som berättas är långt bortom mina egna. Människor och skeenden känns till en början väldigt obekanta. Omgivning gör något med hur vi tänker och reagerar helt enkelt. Men också de jag inte direkt känner igen mig i känner jag med, jag tar dem till mig när jag får syn på dem på riktigt.

Det är en våldsam värld som beskrivs, ofta genom att fokusera det stilla ögat i stormen, men blodet och terrorn finns där alltid väldigt nära om än dolt bakom nästa hörn. Det är ett Irak som kämpar, en befolkning som kämpar och tvingas finna sig i det fasansfulla som är, varit och blivit vardag. Det är en bok som bitvis är svår att läsa och som jag tror är omöjlig att glömma.

Jag bär främst med mig den där knivskarpt skildrade känslan av vardag mitt inne i kaos och förstås den där lilla gnuttan magi i det realistiska som känns väldigt trogen den lokala sagoskatten à la Tusen och en natt och som samtidigt gör det verkliga än mer påtagligt.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
IRAKISK KRISTUS
Författare: Hassan Blasim
Förlag: Albert Bonnier förlag (2015)
Översättare: Jonathan Morén, originaltitel: al-Masih al-’Iraqi
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Bokmania, Dagens bok[/su_note]

6 svar på ”Irakisk Kristus”

    • Det förstår jag, men jag tror att du kommer fascineras av den när du får tid, lust och ork att läsa den.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.