21 april 2024

Att ge upp

Jag brukar sällan ge upp böcker. För att jag brukar ha rätt bra koll på vad det är för bok innan jag ger mig in i den, för att jag tror på att ge en bok många chanser (den kan ju börja bli bra snart) och för att jag är dumdristigt envis. Med böcker brukar jag tillämpa någon sorts hundrasidorsregel men i verkligheten känner jag rätt direkt om det inte alls är något för mig eller om det är en fråga om tålamod. Med ljudböcker är det lite svårare har jag märkt.

CornerofWhite_US_frontpageJag lyssnar enbart för att bli underhållen och skippar alla former av måsten i ljudboksform. Inga jobböcker, bokcirkelböcker, recensionsböcker, utmaningsböcker osv osv. Delvis beroende på att jag lyssnar när jag gör lite tråkiga saker, som tränar eller inte orkar läsa med ögonen pga übertrött. Hur sjutton ska jag bestämma där när en bok inte är värd att fortsätta? Jag stötte på mitt första dilemma häromdagen när jag insåg 1 timme och en kvart in i A corner of white att den inte fångat mig. Den var ok men jag kände aldrig riktigt att jag längtade till den. Så jag bestämde att jag har en entimmesregel. how i live now Är jag inte fast efter en timme så skippar jag boken helt enkelt. Nu lyssnar jag på Meg Rosoffs How I live now istället och den hakade fast direkt. A corner of white är som sagt inte alls dålig men jag tror att när jag ger den en ny chans får det bli i pappersboksform.

Har du några ”regler” för när det är ok att ge upp böcker eller kör du på till det bittra (eller förhoppningsvis triumfatoriska) slutet?

10 tankar på “Att ge upp

 1. Jag är ganska bra på att sluta, min kategori för avbrutna böcker på Goodreads heter life’s too short och det är väl just det som är min regel/motto. Men visst händer det att jag kämpar vidare ibland om den som tipsade mig var tillräcklig övertygande… Synd med A Corner of White men jag förstår att formatet är viktigt – är själv också betydligt ”känsligare” när det kommer till ljudböcker. Det ska mycket till för att det ska klicka mellan mig och en ljudbok.

  1. Visst är det så och visst bråkar jag också mer med vissa böcker om jag tipsats av någon jag verkligen litar på och som lovar att det ska bli bättre. Det är sant att det är mycket som ska klicka med ljudböcker, det är det gamla vanliga med historia, karaktärer, språk, tempo osv men så är det inläsare också.

 2. Jag har hundrasidors-regeln. Jag försöker lära mig att lägga ifrån mig och jag tror jag bemästrar detta nu. Någon gång har jag dock stretat vidare och ger upp efter 200 sidor – det är mindre kul när man känner att man slösat lästid.

  1. Det är inte kul alls, när man kört på för länge för att det kanske fanns en ljusning en liten stund eller den där tillförlitliga har tipsat och så är det bara okul och känns som bortkastad tid. Bu för sånt, tur att det inte är särskilt ofta det händer.

 3. När det gäller böcker brukar problemet ofta lösa sig genom att den sega/ointressanta/obehagliga boken sakta hamnar längre och längre ner i högen på nattduksbordet. Till slut, i samband med ett sällsynt städryck, förflyttar den sig sedan till någon av bokhyllorna.

  Men ljudböcker brytar jag ge upp när jag vid flera tillfällen börjat surfa under lyssnandet och tappat bort handlingen.

  Jag läser/lyssnar oftast färdigt en bok, men inte alltid.

  1. Sant, det brukar kunna lösa sig själv det där.

   Att börja göra annat (som kräver tankeverksamhet, jag brukar ju exempelvis laga mat och spela mobilspel samtidigt) när man ljudbokslyssnar är tydliga tecken på att det nog inte går så bra.

 4. Jag har blivit mycket bättre på att lägga bort böcker jag inte fastnar för sedan jag börjat låna mer på biblioteket. Tillbaka med dem bara, tar ingen plats och är ingen sunk cost 😉

  1. Väldigt bra argument för bibliotekslån! Jag lånar ju också en hel del av det jag läser och det är väldigt mycket lättare att avsluta en biblioteksbok mitt i än en köpt. Och recensionsböcker är ju en annan femma helt och hållet, de läser jag alltid ut, tack och lov att jag har såpass bra koll på vad jag gillar så att jag ytterst sällan hamnar i läget där jag vill avbryta en sån mitt i…

 5. Kör oftast med 50-sidors regeln, längtar jag inte efter att läsa vidare o boken då ger jag vanligen upp den. Det finns undantag och vissa böcker har jag gett upp betydligt senare än så. Har en egen kategori för böckerna på goodreads ifall jag skulle känna för att ge dem ett nytt försök.

  1. Smart, ska nog också fixa en sån kategori där. Vissa böcker blir ju lämnade i förväg inte på grund av att de är dåliga utan för att de inte passar just nu och då är det bra att lätt kunna gå tillbaka och ge en ny chans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.