13 minutes

13_minutes.jpgFörst. Det här är en av de mest intensiva och därigenom otäcka böcker jag läst sen de där sista sidorna i Skulptrisen nästan skrämde livet ur mig 2005. Jag fick lov att pausa boken med bara 50 sidor kvar för att det var mörkt ute och jag visste att jag inte skulle få sova alls om jag drev på. Det var ändå svårt, att inte pussla, att inte låta tankarna dra iväg. Men boken lästes ut i strålande solsken med en snarkande katt på magen för maximal trygghet. Och det behövdes.

Egentligen är det här en väldigt svår recension att skriva, varje ord om handlingen är ett för mycket. Grundförutsättningen är att Natasha hittas en tidig morgon i vattnet. Hon är död men återupplivas. Sen rullas historien sakta upp (för det går sakta rätt länge vilket var jobbigt eftersom jag höll andan hela tiden), vem som gjort vad, vad som hände, varför.

Egentligen borde det räcka att säga att den här boken måste läsas för att det är Sarah Pinborough, jag och Bokbabbel har tjatat så länge så alla borde veta nu att hennes böcker alltid ska prioriteras i en läshög. Men vi kanske inte varit tydliga nog? Ok, om du gillar The secret place av Tana French ska du läsa den här boken, om du gillar valfri bok av Gillian Flynn ska du läsa den här boken, om du gillar Megan Abbott ska du läsa den här boken. Och sen måste du läsa The language of dying som är ännu bättre, rent av fantastisk. Och är du innehavare att ett förlag bör du genast sätta igång processen att översätta Sarah Pinborough. Ok? Ok!

Och är du inte riktigt övertygad än ska du hålla ögonen öppna om en liten stund för då blir det mer om 13 minutes här och annorstädes.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
13 MINUTES
Författare: Sarah Pinborough
Förlag: Golancz (2016)
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.