Ljudboksmod

Jag är väldigt (väldigt!) petig när jag väljer mina ljudböcker. Kanske för att jag är så ny på det och kanske för att jag kämpar hårt för att undvika alla former av krav i läsningen, boklyssningen ska bara vara vila!

Mina kriterier är följande:

 • Boken bör vara rätt kort (precis som med pappersböckerna alltså), min gräns går egentligen långt före tio timmar även om jag tummar på det ibland.
 • Boken måste vara på engelska eftersom jag tidigare bara testat att lyssna på svenska och då inte gillat ljudboksformatet alls. Jag har fått för mig att det handlar om språket snarare än böckerna…
 • Boken får inte vara en del av en utmaning eller en bok jag vill kolla om den funkar som cirkelbok på jobbet eller annat som kan få läsupplevelsen att bli deadlineinriktad och stressig.

Sen har jag säkert en del regler som jag inte är medveten om också… Regel två och tre har jag hittills inte brutit mot, men jag står i begrepp att ge mig på Torgny Lindgrens Ormens väg på hälleberget så snart är engelskakravet ett minne blott. Regel ett är jag i full färd med att döda medelst Robin Hobb fantasy deluxe. Del två i Farseer-serien går loss på 29 timmar tack så mycket… Vi får väl se framåt sommaren vilka regler jag kapat, lagt till eller återupplivat. Vad kräver/önskar du av en ljudbok? Har du några lyssningstips till mig, något som bryter mot eller håller sig innanför bestämmelserna?

8 svar på ”Ljudboksmod”

 1. Jag vill också helst ha korta böcker. Och så lyssnar jag på nästan allt på dubbla hastigheten – annars står jag inte ut. (Ibland 1.75x eller t.o.m 1.5x om det är gamla inspelningar som blir skrälliga i dubbelfart.)

  Svenska eller engelska spelar inte så stor roll, men ska det vara engelska lyssnar jag hellre på brittisk än amerikansk. Miljöskada förstås – men jag lyssnade på Meg Rosoffs How I live now häromveckan och det gick bra på amerikanska också.

  Svara
  • Jag föredrar också brittisk engelska men trivdes väldigt bra med Rosoff-boken. Det där med dubbla hastigheten har jag inte testat, värt ett försök kanske…

   Svara
 2. Jag tycker det handlar mycket om uppläsaren. Sen tycker jag också att det funkar bäst med böcker som har ett tydligt ”driv”, en story som vill framåt. Jag lyssnar mest på ljudböcker när jag inte kan läsa på annat sätt, tex när jag cyklar eller kör bil. Detta gör att jag ger mig på böcker som jag annars inte hade läst, tex deckare. Mitt bästa tips är Stefan Sauk, men då blir det ju svenska förstås. Fast det spelar nästan ingen roll, det är en upplevelse värd att uppleva. För mig blir det även mycket barnböcker i bilen, då är det få som slår Helge Skog. Så mitt bästa tips är att hitta en uppläsare du gillar.

  Svara
  • Driv tycker jag också är viktigt, eftertänksamma böcker som utforskar stillsamheten och så kan jag läsa i bokform istället, de får mig att somna i ljudboksformat 😉 Ska testa Sauk och Skog. Började lyssna på Torgny Lindgren i morse och är helt såld på hans norrländska så svenska är inget hinder längre 🙂

   Svara
 3. Jag gillar också kortare ljudböcker. Mitt tips till dig är att lyssna på noveller. Lyssnade nyligen på Det sällsamma fallet Benjamin Button. Riktigt bra, så den rekommenderar jag.

  Jag kan ha svårt att lyssna på ljudböcker som har en uppläsare som inte tilltalar mig. Då kan jag rata en bok endast på grund av denne, vilket är oerhört synd. Ibland testar jag att läsa boken istället och då fastnar jag för boken. Vad som gör att en uppläsare tilltalar mig eller inte kan jag inte riktigt sätta fingret på… med andra ord är det här med ljudböcker väldigt svårt.

  Böckerna får inte vara för tunga eller avancerade att läsa, utan det ska vara lätt och smidigt att lyssna så att man kan göra andra saker samtidigt (typ städa eller nåt annat tråkigt) utan att man tappar fokus på boken. Noveller är fortfarande mitt bästa tips.

  Svara
  • Noveller låter som en bra idé, ska absolut testa. Det där med att lägga bort en ljudbok pga uppläsaren har jag inte behövt göra än men jag är lite orolig för att det ska hända utan att jag fattar att boken i sig vore något för mig. Jag vill ju inte missa något 😉

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.